10 tipov ako na upchatý odtok v kuchyni. Užitočné rady a tipy

10 tipov ako na upchatý odtok v kuchyni. Užitočné rady a tipy

Kuchynský drez často trápime viac ako ostatné umývadlá v dome. Okrem saponátu a vody v ňom končia aj kúsky jedla a oleje. Mastnota a tuhé čiastočky môžu oblepiť potrubie a postupne zužovať jeho prietok a úplne ho zablokovať. Ako ho znova spriechodniť a kto vám s tým môže pomôcť? Čítajte ďalej…

Kedy je potrebné čistenie odtoku v kuchyni?

Na upchatý odtok v kuchyni vás upozorní hneď niekoľko výrazných zmien. V prvom rade sa z neho začne šíriť nepríjemný zápach. Druhým náznakom problému je spomalenie odtekania vody pri umývaní. Keď hladina vody už ani pomaly neklesá, je zle. Občas však je však odtok upchatý nižšie a prejavuje sa to ako hlasné bublanie, ktoré môže pri odtekaní vody tvoriť veľké bubliny. V tom prípade sa obráťte na odborníkov, ktorí vám pomocou ponornej kamery skontrolujú priechodnosť celého potrubia.

Ako vyčistiť upchatý odtok?

V umývadle sa vám nahromadila voda, panikárite a snažíte sa do odtoku vopchať rúčku vidličky… Kto z nás to aspoň raz v živote nezažil? Upchatý drez niekedy vyčistíte iba pomocou octu a sódy, ale môže to zájsť aj tak ďaleko, že budete potrebovať profesionálne krtkovanie. Poďme však pekne poporiadku. Aké sú vaše možnosti?

1. Gumový zvon

Gumový zvon je pomôcka fungujúca na jednoduchých princípoch fyziky, ktorá by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Pomocou podtlaku pomáha uvoľniť veľké kusy potravy zaseknutej v potrubí a to najmä vtedy, ak je čerstvo upchaté. Neporadí si však s vodným kameňom alebo hrdzou nahromadenou na obvode potrubia, ani s inými pevnými nánosmi odpadu.

2. Kus drôtu alebo drôtený vešiak

Drôt stočte do špirály alebo iba zapichnite do odpadu. Dávajte si pozor na silu, s akou to robíte, aby ste sa strčiacim koncom nezranili na ruke. Drôtom môžete vytvoriť priechod pre vodu, ak máte plné umývadlo a neodteká.

3. Rozoberanie sifónu

Pod sifón podložte pre istotu vedro a potom ho rozoberte. Odstráňte z neho hrubú špinu, napríklad pomocou starej zubnej kefky. Vyčistite potrubie, pokiaľ dosiahnete. Sifón môžete aj namočiť do zmesi octu, sódy bikarbóny a vody, v pomere 1:1:1.

4. Stará dobrá vareška

Ak potrebujete upchatie kuchynského drezu vyriešiť akútne a ste si istí, že v ňom sú iba mäkké kúsky potravy, môžete doňho skúsiť strčiť rúčku dlhej varešky a párkrát v ňom pošťuchať.

5. Sóda bikarbóna a ocot

Kombinácia jedlej sódy a octu je vhodná najmä ak cítite z odtoku zápach. Pokiaľ v umývadle stojí voda, je už na tento recept neskoro. Do suchého odtoku nasypte hrnček sódy a zalejte ho hrnčekom octu. Po polhodine do odtoku nalejte plnú kanvicu vriacej vody. A ak neznášate zápach octu, podobne bude fungovať aj citrónová šťava.

6. Coca-cola

Tento ľudový zlepšovák má potenciál očistiť vodný kameň z odtoku tak, že ho rozpustí. Coca-colu používajte v kombinácii so sódou alebo soľou, ktorú najskôr do odtoku nasypete. Pripravte sa na hustú penu, ktorá bude vychádzať z odtoku. Nechajte odstáť a potom opäť odtok zalejte vriacou vodou.

7. Soľ a vriaca voda

Na sporáku zohrejte vo veľkom hrnci vodu do bodu varu. Do odtoku nasypte pohár soli. Potom pomaličky zalievajte vr

8. Chemické čistenie odpadu

Na neodtekajúce odtoky existujú aj voľne dostupné chemické čistiace prostriedky. Väčšinou ide o kyseliny, ktoré sú silné a môžu poškodiť aj samotné potrubie, pri manipulácii s nimi musíte byť veľmi opatrní. Nasypete alebo nalejete ich do odtoku a zalejete horúcou vodou podľa návodu na obale. Pripravte sa na silný zápach, alebo nechajte čistenie odpadov na profesionálov.

9. Dlhá kefka so štetinami po celom obvode

Podobá sa na kefku na čistenie slamiek alebo radiátorov, ale je oveľa dlhšia a tenšia. Zastrčte ju do potrubia, zatočte ňou a vytiahnite ju von. Pripravte sa na znechutenie z toho, čo sa na kefke zachytí. Poteší vás však čistý odtok.

10.  Krtkovanie

Niekedy je problém hlbšie, ako dosiahnu všetky naše recepty a pomôcky. V tom prípade si zavolajte profesionálov, ktorí vám pomocou takzvaného krtkovania pomôžu nájsť miesto upchatia a špeciálnym prístrojom ho opäť uvoľnia. Blokádu potrubia prerazia tlakom vody alebo rôznymi nadstavcami na dlhej hadici, ktorú ponoria do potrubia. Pomocou kamery zároveň môžu nájsť poškodené miesta potrubia. Včasná oprava je totiž vždy lepšia a najmä lacnejšia, ako riešenie

zdroj: pravda/blog

0Shares
Blog Zaujímavosti