Akú vakcínu si prajete? Akú značku?

Akú vakcínu si prajete? Akú značku?

Nebojte, náš tovar je to najlepšie. A akú odmenu si vyberiete? Tenisky? Mobil? A to neviete, že vás čaká ešte prémie! Tretia dávka, a taky úplne zadarmo! Rozbiehame totiž práve akciu 2 + 1, ktorá nebola ešte včera v pláne. Tak neváhajte …

Nie, nechcem očkovanie degradovať. Ostatne by to bola už zbytočná práca. Degradujú ho tí, ktorí z neho robia produkt 90. rokov v štýle „vy pozeráte, my zízame – žiarivo bielu bielizeň“. Dnes je to ona povestná „bodka“, ktorá nie je žiadnou bodkou, ale z mnohých dôvodov veľký otáznik, na ktorého kampaň plnú klamstiev a manipuláciou, aby sa bodkou aspoň zdal, padajú desiatky miliónov z verejného rozpočtu. Kvôli tejto forme propagácie aby za chvíľu strkali hlavu do piesku i tí, ktorí sa s dôverou naočkovali. A ja dodávam – ak im to prinieslo pokoj na duši a ich telu to skutočne pomôže, rozhodli sa celkom správne – ostatne rozhodujú o sebe, a nikto nemá právo im čokoľvek rozprávať.

Rovnako, ako nemá nikto právo nikoho do očkovania nútiť. Nie sú to tiež očkované, kto by mal ďakovať výrobcom vakcín, ale je to presne naopak – farmaceutické firmy by mali ďakovať očkujícím sa – za to, že dali vakcínam svoju dôveru, a vďaka tomu sa tieto vakcíny, zatiaľ v experimentálnej fáze, môžu testovať priamo na ľuďoch.
Na druhej strane by očkované mali chápať tých, ktorí tento experiment na sebe sama zatiaľ odmietajú, a majú naopak odvahu čeliť covidu svoju vlastnú imunitou a telesnou kondíciou. Je to právo každého v čase, keď nikto nevie zaručiť bezpečnosť vakcín, rovnako ako nikto nevie povedať stopercentne, že lepšie je sa neočkovať. Preto by mali obe „party“ držať spolu, a úplne na rovinu si oznamovať svoje skúsenosti. Každý má právo o svojom zdraví rozhodovať sám.

Dnes, kedy je až hysterická starosť a tlak na to, aby sa všetci dali „dobrovoľne“ očkovať, že to pripomína až ono reklamným retro, však neuškodí pár čísel, z ktorých mrazí. A ktorá, napodiv, nechávajú mocné tohto sveta, na rozdiel od covidu, v úplnom pokoji …

Každý 3. obyvateľov Českej republiky počas svojho života ochorie na rakovinu. Teda 33% z nás všetkých. Napríklad v roku 2017 bolo v Slovenskej republike novo diagnostikovaných 86 819 pacientov so zhubným novotvarom. Ročne zomrie na rakovinu až 1,3 milióna Európanov a objaví sa 3,5 milióna nových prípadov. Za desať rokov teda 35 miliónov veľmi vážne chorých. Bez zásahu do súčasného trendu sa celkový počet prípadov rakoviny v EÚ do roku 2035 môže zdvojnásobiť. Teda na 66 miliónov za desať rokov. Novo rakovinou v SR ochorie aktuálne cez 70.000 ľudí ročne (rok 2020) a zomiera na ňu zhruba 28.000 ľudí. Až 40 percentám prípadov rakoviny možno pritom predchádzať. Len prísť včas k lekárovi. Prečo teda v posledných rokoch nevidíme reklamy plné známych mien, ktoré na to upozorňujú? Prečo sa neponúka mobily a tenisky a iné bonusy za to, že nebudeme podceňovať prevenciu tejto zhubnej choroby? Keď je to tiež celosvetový a dlhoročný problém?

Odpoveď je jednoduchá. Rakovina má smolu. Nie je dobrý „produkt“ – na boji s ňou nedá bohatnúť a diktovať ľuďom, ako žiť. Je to, obdobne ako kardiochirurgia alebo boj s leukémiou a ďalšími chorobami, práce a drina a nervy a úsilie stoviek lekárov. Pokroky po milimetroch. Tu nemožno chrliť milióny testov ani honom chytro vyvíjať vakcíny, ktoré by sa mohli tiež predávať po niekoľko miliónov. Že ide v prípade rakoviny o viac chorých a mŕtvych každý rok, než bolo kedy u covidu? A že 40% by ich zomrieť treba nemuselo? Ale prečo by sa to za drahé reklamné peniaze pripomínalo, keď z toho nie je žiadny biznis, ale ide skutočne „len“ o ono zdraví …

To covid je iná liga. Takéto celosvetové PR a obchod so strachom, to tu ešte nebolo. Testy a rúška sa chrlí po niekoľko miliónov, vakcíny sa od týchto dní ponúkajú dokonca na novodobých „trhoviskách“, pretože niekto usúdil, že to možno, a viac sa ich tak „predá“, a nie je médium, z ktorého by na vás covid neskočil. Na vakcíny sa tak stojí v obchodných centrách fronty ako nedávno pri otvorení primárky na Václavskom námestí. Očkovanie, rýdzo zdravotnícky odborný úkon, u ktorého by mal byť prítomný lekár a chorobopis očkovaného, ​​sa dnes ponúka v stánkoch ako cukrová vata. Alebo ako na trhoviskách lacný tovar. Bez ohľadu na to, že očkovaním nepozná zdravotný stav očkovaného, ​​stačí vystáť frontu a neznámy zdravotník vpraví komukoľvek do tela látku, o ktorej očkovaný nevie nič moc, len verí vyhlásením, že ho očkovanie navždy zbaví covidu, a vráti mu život, na ktorý bol zvyknutý.

Kiež by tak oboje bolo pravda … Každý očkovaný by si splnenie svojich očakávaní zaslúžil, pretože vsadil najvyššiu hodnotu – svoje zdravie. Bez ohľadu na to, či z presvedčenia, pre cestu na juh alebo na možnú výhru treba toho mobilu. Pravdou však je, že lotérií je dnes samo očkovanie, a ťah sa bude konať až niekedy v budúcnosti. Podobne ako sa kvalita akéhokoľvek tovaru ukáže až za nejaký ten piatok. A nehnevajte sa, že o vakcínach hovorím ako o tovare. Tovar z nich, bohužiaľ, urobila súčasná svetová garnitúra, ktorá má málo spoločné so svetom medicíny. Zato nepochybne vie, čo je to onen biznis.

Viac info na pravyprostor.cz

0Shares
Blog Zdravie