Doplnky výživy pre športovcov, načo nám sú?

Doplnky výživy pre športovcov, načo nám sú?

Nie je tajomstvom, že pred niekoľkými rokmi k nám prišla éra doplnkov výživy, resp. suplementov, alebo športovej výživy. Kým v minulosti suplementy u športovcov boli iba iontové nápoje, dnes je úplne bežné, keď športovci užívajú proteíny, aminokyseliny, kreatíny, vitamíny a minerály, ale aj predtréningové stimulanty a doplnky na zvýšenie hladiny testosterónu, ale poďme sa pozrieť načo ich vlastne užívajú?

Proteíny. Základný doplnok športovcov. Proteíny sa považujú za stavebnú látku našich svalov, ale zároveň aj ako taká „potrava“ pre ne. Okrem toho, že môžu zvýšiť svalový objem, ich úlohou je aj regenerácia svalstva a podieľajú sa aj na imunite.

Aminokyseliny. Proteíny sa skladajú z esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín. V preklade sa jedná o aminokyseliny, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samé a musí ho získavať z potravy a doplnkov výživy. Neesenciálne aminokyseliny si človek dokáže vytvoriť aj sám.

Kreatíny. Najlacnejší a jeden z najefektívnejších doplnkov výživy pre športovcov. Na základe stoviek výskumov sa zistilo, že kreatín dokáže zvýšiť silu, ale aj vytrvalosť športovca. Tiež zvyšujú objem svalstva.

Vitamíny a minerály. Jeden z najviac podceňovaných doplnkov výživy. Často športovci, ale aj nešportovci podceňujú užívanie vitamínov a minerálov a začnú s nimi keď už sú chorí, zranení, ale to je žiaľ neskoro. Okrem imunity sa vitamíny a minerály podieľajú aj na prevencii pred zranením, proti kŕčom a podobne. Vitamíny majú pozitívny vplyv aj na vitalitu človeka, alebo aj na transport živín a mnoho ďalších iných pozitívnych funkcií. Pri športovcov sa spravidla dávkovanie vitamínov zvyšuje, keďže ich výdaj pri športe je násobne väčší.

Predtréningové stimulanty. Spravidla pomocou základných aminokyselín – arginín, beta alanín, taurín sa zvyšuje okamžitá sila športovca pred športom.

Gainery. Sacharidovo proteínový nápoj, ktorý je určený pre športovcov, alebo aj nešportovcov, ktorí chcú pribrať, alebo ktorí majú vysoký kalorický výdaj. Vďaka tekutému skupenstvu človek dokáže prijať väčšie množstvo kalórií.
Vyššie uvedené doplnky výživy sa považujú za najzákladnejšie doplnky, ktoré by nemali chýbať u žiadneho športovca.

Tip: Zľavový kupón pre nákup v eshope s doplnkami výživy www.https://fit-life.sk: bfqay3c

 

0Shares
Blog Eshop Ostatné športy Šport Veda a technika z domova Zaujímavosti Zdravie Zdravý život Žena