Nemeckí a rakúski zelení by mali viac počúvať Gretu Thunbergovú

Nemeckí a rakúski zelení by mali viac počúvať Gretu Thunbergovú

Energetická kríza je jednou z hlavných výziev, ktorým dnes Európa čelí. Jedným z dôvodov súčasnej situácie sú komplikácie v dodávkach zemného plynu v dôsledku vojny na Ukrajine.
Bohužiaľ, aj mnohí bežní občania začínajú pociťovať nedostatky v dôsledku vyšších účtov za plyn a elektrinu.

Zostáva už len jadro

Zelená dohoda pre Európu pôvodne predpokladala podporu obnoviteľných zdrojov energie, ako sú veterná, solárna a vodná energia, ako udržateľných a dlhodobo financovateľných investícií. Táto takzvaná taxonómia má predovšetkým povzbudiť investorov k podpore takýchto zdrojov, ktoré by mali postupne nahradiť uhlie alebo ropu.

Samotné obnoviteľné zdroje energie však predstavujú len niečo viac ako pätinu výroby elektrickej energie vo všetkých krajinách EÚ. A ako možno dobre viete, problémom je, že nie vždy svieti slnko alebo fúka vietor. Z tohto dôvodu je v každom prípade potrebné aj určité krytie zo „stabilnejších“ zdrojov.

Dobrou správou je, že začiatkom tohto roka Európska komisia na veľkú spokojnosť Českej republiky, Francúzska a Poľska, ktoré čiastočne vzali na milosť jadrovú energiu a kvôli Nemecku aj zemný plyn, dočasne zaradila jadrovú energiu medzi udržateľné zdroje.

Sázka EÚ na plyn sa nevyplatila

Ruská vojna na Ukrajine však zmenila celkovú situáciu, keďže Európa pociťuje dôsledky konfliktu, v neposlednom rade prostredníctvom ceny plynu. Zdá sa, že plyn nebude spoľahlivým, a už vôbec nie lacným zdrojom energie.

Mnohí ľudia v Českej republike už vedia, že hraničná cena elektrickej energie sa odvíja práve od výrobných nákladov plynových elektrární. Ide o tzv. „uzávierkové elektrárne“, t. j. najdrahšie zdroje elektriny, ktoré sú pri zoradení podľa ceny potrebné na pokrytie celkového dopytu po elektrine. Náklady na tento „okrajový zdroj“ sa používajú na stanovenie ceny energie. Jednoducho povedané, plyn je v súčasnosti najdrahším zdrojom potrebným na výrobu 100 % elektrickej energie potrebnej na uspokojenie celého dopytu.

Problémy s dodávkami plynu preto znamenajú nielen koniec nemeckého sna, že jadrové a uhoľné elektrárne ako stabilné, ale „špinavé“ zdroje budú nahradené plynovými. Situácia v Európe je taká, že okrem obnoviteľných zdrojov energie je jediným čistejším, výdatnejším a stabilnejším zdrojom jadrová energia.

Uhlie namiesto jadrovej energie?

Napriek tomu Nemecko nemení nič na svojom pôvodnom pláne odstaviť do konca roka zostávajúce jadrové elektrárne a v prípade výpadku sa radšej spolieha na uhlie. Podľa najnovších informácií plánuje predĺžiť prevádzku iba dvoch z troch zostávajúcich závodov do 15. apríla budúceho roka.

Mimochodom, zelení v Nemecku a Rakúsku by mali viac počúvať švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú. Prinajmenšom v tomto smere zastáva nepochybne rozumnejší postoj ako mnohí zelení politici.

Už v marci 2019 obhajovala jadrovú energiu, keď povedala, že hoci ona sama sa k jadrovej energii stavia negatívne, IPCC tvrdí, že jadrová energia je tiež jedným z riešení, ktoré je potrebné použiť na zníženie emisií CO2. Podľa švédskej aktivistky by preto ochrancovia klímy nemali proti nej vystupovať.

A teraz vyhlásila, že ak sú (jadrové elektrárne) už v prevádzke, bolo by chybou ich odstaviť a prejsť na uhlie. Či sa nám to páči alebo nie, bez jadrovej energie sa teraz jednoducho nezaobídeme.

Šialená sťažnosť Greenpeace

Aj v tejto situácii sa nájdu fanatici, ktorí sú natoľko zaslepení svojou ideológiou, že odmietajú zaradiť v súčasnosti nenahraditeľnú jadrovú energiu ako udržateľnú investíciu do taxonómie Green Deal. A nie sú to len slová. Napadli rozhodnutie Európskej komisie na Európskom súdnom dvore!

V septembri Greenpeace a ďalšie environmentálne organizácie začali právne kroky proti Európskej komisii v súvislosti s jej rozhodnutím zaradiť medzi ekologické investície nielen zemný plyn, ale aj jadrovú energiu. Organizácia Greenpeace konkrétne uviedla, že požiadala o preskúmanie rozhodnutia Európskej komisie zaradiť jadrovú energiu medzi tzv. zelené investície. Hrozí vraj, že investície sa budú presmerovávať do fosílnych palív namiesto do obnoviteľných zdrojov energie.

Pokrytecký postoj rakúskeho ministra

Nejde len o niektoré zelené organizácie. Podobný krok urobilo aj Rakúsko. Náš južný sused, ktorý má aj podporu Luxemburska, sa tiež obrátil na Európsky súdny dvor v súvislosti s dočasným zahrnutím jadrovej energie a plynu do ekologických investícií.

V skutočnosti to nie je prekvapujúce. Rakúska ministerka pre ochranu klímy Leonore Gewesslerová už začiatkom februára označila návrh Európskej komisie na zaradenie jadrovej energie medzi udržateľné zdroje za „greenwashing program“ a obvinila Komisiu, že „v prvom rade plní želania jadrovej lobby“. Energetická kríza jej postoj nezmenila.

Ak domáca výroba nepokrýva vlastnú spotrebu

Krajina pod Alpami vyrába väčšinu svojej energie z obnoviteľných zdrojov. rakúsko sa dokonca rado chváli tým, že 60 % jeho energie sa vyrába vo vodných elektrárňach a tri štvrtiny vyrobenej energie pochádzajú z obnoviteľných zdrojov.

Domáca výroba však úplne nepostačuje na pokrytie celej spotreby Rakúska, a preto musí dovážať elektrinu zo susedných krajín vrátane Českej republiky, ktorá je po Nemecku druhým najväčším dodávateľom energie. Dovezená elektrická energia predstavovala v minulom roku 10,4 % spotreby Rakúska. Česká republika dodala 10 917 GWh z celkových 26 436 GWh dovezenej elektriny, čo predstavuje viac ako 41 %!

Môžeme teda povedať, že Rakúsko využíva aj energiu vyrobenú v českých jadrových elektrárňach. Od zeleného rakúskeho ministra je celá sťažnosť nielen úplne nezmyselná, ale prinajmenšom veľmi pokrytecká.

Ideológia občanov nezahrieva

Iracionálna zelená ideológia u niektorých víťazí nad zdravým rozumom. Pre Európu je to ešte horšie v súčasnosti, keď má väčšina kontinentu vážny problém pokryť svoju spotrebu energie. Najmä v súčasnej energetickej kríze je to zo strany ekologických organizácií a politikov absolútne šialený krok.

Kto z toho má prospech? Samozrejme, len Rusko, pričom protijadrové organizácie slúžia Kremľu ako užitoční idioti. Pre Európu a jej energetický priemysel by bolo samovražedné vyhovieť týmto sťažnostiam. Dokonca aj citovaná Greta Thunbergová spochybnila plány Nemecka na odstavenie jadrových elektrární a dokonca aj sťažnosti, ktoré Európskej komisii podali Greenpeace a Rakúsko.

Podpora jadrovej energie musí byť v súčasnej situácii úplne logickým krokom. Dvojnásobne to platí v čase, keď nám Putin môže úplne zavrieť kohútiky s ruským plynom. Ak to pochopia v Nemecku, ale možno aj v Rakúsku a Luxembursku, bude to dobré pre celú Európu. Ideológia občanov nezahrieva. Greta to vie, však Habeck?

Prajem vám pekný deň a šťastnú myseľ!

Autor: Tomáš Zdechovský

0Shares
Blog