Ostrým okom 2. – Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne, spojte sa. . .

Ostrým okom 2. – Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne, spojte sa. . .

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne majú chaos v informáciách.

Článok v linku dokonca tvrdí, že

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/poistenci-vszp-su-oddnes-neistote-musite-lekarovi-zaplatit-co-ak-vas-odmietne-vysetrit?utm_source=P1D&utm_medium=interlinkLM&utm_campaign=LM

podľa vyjadrenia  odborníka na zdravotníctvo Dušana Zachara z inštitútu INEKO.

„Ak však VšZP nedá verejný prísľub, že bude do takej a takej hodnoty preplácať bločky pacientov z nezazmluvnených ambulancií, tak je asi šanca na preplatenie malá,“ dodal Zachar.

 

Toto stanovisko potvrdilo aj Ministerstvo zdravotníctva  – podľa nich zdravotná poisťovňa musí pacientovi preplatiť tieto náklady iba v prípade, že s tým súhlasila a to ešte pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti.

„V prípade ak poistenec má záujem požiadať o takýto príspevok, musí získať súhlas od zdravotnej poisťovne, a to pred poskytnutím zdravotnej starostlivosti,“

Ministerstvo radí, že pacient taktiež môže požiadať zdravotnú poisťovňu o zoznam poskytovateľov, s ktorými má uzatvorenú zmluvu.

 

A teraz idem ja – o nič žiadať nemusíte, zoznam zazmluvnených má VšZP na stránke zverejnený. 

Ibaže ak si platíme zdravotné odvody v plnej výške, tak oprávnene očakávame službu v primeranom rozsahu – aby sme nemusli za odborníkomm cestovať až cez 5 okresov a čakať na vyšetrenie tri štvrte roka.

Navyše si myslím, že ak ja plním podmienky poistenia a druhá strana – t. j. ZP – nie, tak získava neoprávnený finančný prospech. A podľa mňa to možno aj kvalifikovať ako poistný podvod – lebo jasne vedia, že nie sú schopní zaistiť službu v plnom rozsahu, ale spokojne chcú brať poistné odvody v plnej výške.  No tak čo iné ako podvod by to bolo?

 

Myslím, že jediná cesta je nemlčať – podávať trestné oznámenia voči VšZP, ak nedostaneme zdravotnícku službu riadne a bezplatne.  A úplne ideálne by bolo podať také trestné oznámenie hromadne.

 

Autor: Elena Ištvanová

0Shares
Blog