Pokus Kremľa dostať Európu na kolená zatvorením kohútikov zlyhal. Problémom je teraz Rusko

Pokus Kremľa dostať Európu na kolená zatvorením kohútikov zlyhal. Problémom je teraz Rusko

Možno ste sa nedávno stretli aj s „vianočným“ videom ruskej televíznej stanice RT, ktoré ukazuje, ako sa Európa bez ruskej ropy a plynu na Vianoce ponára do tmy a ľudia musia znášať zimu a hlad.
Video sa začína „normálnymi“ bohatými európskymi Vianocami v roku 2021, keď šťastná rodina s malou dcérou dostane ako darček škrečka. Potom je tu scéna, ktorá má byť z minuloročných „vojnových“ Vianoc, keď otec rodiny musí kvôli nedostatku elektriny zostrojiť miniatúrne dynamo, ktoré roztáča škrečok, aby rodina mohla osláviť Vianoce aspoň s niekoľkými elektrickými svetlami, a musí sa schúliť pod dekami na pohovke.

A posledná scéna vo videu má byť z tohto roku, keď rodina na Vianoce hladuje a je im zima, a tak museli zjesť škrečka. Klip sa končí želaním „Veselé protiruské Vianoce!“

Ruská propaganda tu „nezlyhala“. Samotný obsah videa je vzdialený od reality rovnako ako Kaliningrad od Vladivostoku a vyjadruje len falošné sny Putina a jeho fanúšikov. Typická priemerná západoeurópska rodina sa nemusí potýkať s tmou, zimou ani hladom.

Nie že by obyvatelia Európy neboli ušetrení problémov, ktoré spôsobila vojna na Ukrajine. Infláciu a rast cien pocíti v peňaženkách takmer každý. Nič z toho, čo sme videli na ruskom videu, však, samozrejme, nehrozí. Napriek mnohým problémom Európa zvláda krízu nad očakávania dobre, aspoň zatiaľ.

Ceny plynu klesajú

Na začiatku konfliktu však bola situácia veľmi neistá. Podľa údajov z roku 2021 dovážala celá EÚ viac ako 83 % zemného plynu odinakiaľ a, bohužiaľ, mnohé krajiny vrátane Českej republiky si dovtedy nerozumne vytvorili veľmi silnú závislosť od ruského plynu.

V posledných rokoch pochádza viac ako 40 % plynu z Ruska. V niektorých mesiacoch to bola dokonca viac ako polovica. Už nebolo možné spoliehať sa na ruský dovoz, od ktorého boli mnohé krajiny vrátane Českej republiky závislé.

Sankcie na dovoz z Ruska a postupné zatváranie plynových kohútikov z Ruska znamenali, že sme museli konať naozaj rýchlo. V opačnom prípade hrozil nedostatok gigantických rozmerov. Najväčšou otázkou od ruskej invázie na Ukrajinu koncom februára minulého roka je, či sa skutočne podarí získať dostatočné množstvo kľúčových surovín pre Európu, najmä plynu a ropy.

Putinov nesprávny odhad

Ruský prezident Vladimir Putin nepochybne dúfal, že spomínané zatvorenie kohútikov a sankcie, ktoré EÚ uvalila na dovoz ruského tovaru, mu pomôžu dostať Európu ekonomicky na kolená a prinútiť ju k ústupkom voči Rusku. V tomto prípade sa však naozaj prepočítal. Nič také sa nestalo.

V krátkom čase sa Európe podarilo vo veľkej miere prejsť na iných dodávateľov, ako je Nórsko, a tiež sa jej podarilo zabezpečiť väčší dovoz skvapalneného plynu (LNG), najmä z USA. Dovozná kapacita EÚ môže pokryť 40 % celkovej spotreby LNG.

Pre Českú republiku zohráva dôležitú úlohu terminál LNG v holandskom Eemshavene, kde má Česká republika tiež skladovacie zariadenia. Nedostatky boli odstránené a plynu je stále dostatok. Podľa údajov z novembra minulého roka dovážala Česká republika väčšinu plynu z Nórska (69 %) a približne štvrtinu (24 %) z USA. Ruský plyn tvorí len 7 %. Namiesto nových dodávok ide o čerpanie „starých“ zásob z podzemných zásobníkov.

Úplné uskladnenie plynu

Celá Európa si môže aspoň na chvíľu vydýchnuť, pretože zásobníky plynu sú stále takmer plné. Podľa najnovších údajov sú zásobníky plynu na území EÚ naplnené na 88 %. Hoci niektoré členské štáty nemajú skladovacie kapacity, dohody o solidarite s ostatnými sú veľmi užitočné.

Do jesene minulého roka ruský štátny rozpočet profitoval z rekordných cien plynu na európskych burzách, ale to už neplatí. A ceny plynu vďaka snahe ľudí v Európe znížiť spotrebu a miernej zime postupne klesajú na predvojnovú úroveň. Takže žiadna katastrofa sa nekoná.

Okrem toho nám doterajšie relatívne teplé počasie dáva ďalšie dôvody na optimizmus v nasledujúcich mesiacoch. Nižšia spotreba znamená plnšie zásobníky. A čím viac plynu bude v zásobníkoch teraz na začiatku roka, tým menej problémov možno očakávať pri ich opätovnom plnení budúcu zimu.

Mierne počasie nahráva EÚ

Doplnenie zásob po tejto zime by mohlo byť menej dramatické, ako sa pôvodne očakávalo. Ako uvádza agentúra Bloomberg North, investičná banka Morgan Stanley a poradenská spoločnosť Wood Mackenzie dokonca predpovedajú, že ak počasie zostane také mierne ako teraz, zásobníky v Európe by mohli byť na jar tohto roku naplnené až z polovice.

Plné zásobníky ovplyvňujú aj samotné ceny plynu, ktoré začínajú klesať (samozrejme, k veľkej nevôli Ruska). Očakávalo sa, že veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu v prvom januárovom týždni prvýkrát od roku 2021 klesne pod 65 eur (t. j. necelých 1 600 Kč) za megawatthodinu (MWh).

Pre porovnanie, v auguste minulého roka bola situácia úplne iná. V dôsledku obmedzení dodávok z Ruska sa cena vyšplhala na takmer 350 EUR za MWh. To je stále vysoká cena, keďže na začiatku roka 2021 bola ešte pod 20 EUR za MWh.

Rusko musí predávať lacnejšie do iných krajín

Často okolo seba počúvam kritiku, že sankcie nefungujú a škodia skôr samotnej Európe ako Rusku. Teraz sa však začína ukazovať, že sankcie naozaj fungujú. Samotná skutočnosť, že ruská ekonomika je do značnej miery závislá od vývozu surovín, je jej zásluhou.

To je to najlepšie, čo môže euroázijská veľmoc vyviezť. Práve strata významných odbytísk v EÚ, ktorá je najväčším dovozcom fosílnych palív, predstavuje pre Moskvu z dlhodobého hľadiska vážny problém. Rusko teraz musí predávať svoju ropu za nižšie ceny v Ázii, najmä v ČĽR a Indii alebo Turecku.

Určite to však nie je plnohodnotná náhrada za stratené predajne. Vývoz do týchto krajín je spojený s logistickými prekážkami – najmä s dlhšími dodacími lehotami a vyššími nákladmi na dopravu. Nemožnosť plne kompenzovať výpadky vývozu viedla k potrebe znížiť výrobu palív. Podľa šéfa Gazpromu Alexeja Millera celková ťažba plynu v minulom roku dosiahla 413 miliárd m3, čo je výrazný pokles oproti 515 miliardám m3 v roku 2021.

Embargo na ruskú ropu

V decembri sa začalo uplatňovať aj embargo na dovoz ropy z EÚ a vo februári sa navyše začne uplatňovať zákaz dovozu rafinovaných ropných produktov. Embargo, ktoré EÚ a západné krajiny uvalili na dovoz ruskej ropy, sa spolu s obmedzením cien na vývoz ropy z mora ukazuje ako veľmi účinné.

Podľa zistení fínskeho Centra pre výskum energie a ovzdušia (CREA) Rusko v súčasnosti prichádza až o 160 miliónov eur denne práve kvôli embargu a cenovému stropu na dovoz ruskej ropy. Ďalšie opatrenia môžu účinok ešte znásobiť.

Keď vo februári vstúpi do platnosti embargo EÚ na dovoz ruských rafinovaných ropných produktov, ako je napríklad nafta, denné straty Ruska by podľa odhadov CREA mohli dosiahnuť až 280 miliónov eur denne.

EÚ ukázala svoju silu

Očakávania Kremľa, ktorý veľmi podcenil európske krajiny, keď predpokladal, že prerušenie dodávok ruskej ropy a plynu ich prinúti k ústupkom, sa nenaplnili. Nebolo to tak. Možno pre niekoho prekvapivo, ale Európska únia ako celok ukázala, že keď ide do tuhého, väčšina jej členov dokáže reagovať pomerne rýchlo. Na druhej strane má Rusko v súčasnosti veľký problém (nielen) s vývozom svojich surovín. Ale samozrejme, ešte nie je ani zďaleka vyhraté a Európa musí vytrvať!

Prajem vám pekný deň a šťastnú myseľ!

zdroj: Tomáš Zdechovský

0Shares
Blog