Pravda o poľnohospodárstve a Dánsku

Pravda o poľnohospodárstve a Dánsku

Práve som sa vrátil z trojdňovej študijnej cesty poľnohospodárskeho výboru Európskeho parlamentu v Dánsku. Navštívili sme niekoľko podnikov a inštitúcií so štyrmi ďalšími členmi výboru.
Píšem len o tom, čo ma obzvlášť zaujíma, vynechám detaily. Dánsko je krajinou, ktorej vývoz poľnohospodárskych výrobkov predstavuje takmer štvrtinu zisku z exportu. Dve tretiny z neho tvoria bravčové mäso, mlieko a obilniny. Bol zároveň najväčším výrobcom norkovej srsti na svete. Ale všetci blázni boli zastrelení, pretože sa medzi nimi šíril covid. U nás, kde ich zabíjali kvôli zelenej ideológii, aby netrpeli v neľudských podmienkach klietok. V Dánsku boli klietky fajn.
Prvýkrát sme navštívili farmu pána Christensena, ktorá sa zameriava na „presné poľnohospodárstvo“. Ide o systém, v ktorom je snaha aplikovať hnojivá a pesticídy v množstvách, ktoré vyhovujú potrebám v jednotlivých častiach obhospodarovanej pôdy. Je to racionálne, lebo sa nie je zbytočné, ale traktor vybavený podľa toho stojí 6-8 miliónov Kč. Vraj sa to oplatí, aj keď farma pána Christensena má len 400 hektárov. No v ústraní sa mi majiteľ sťažoval na nezmyselné požiadavky „Green dealu“ s neprimeranými nároky na zníženie spotreby hnojív a pesticídov. (Používajú sa viac ako v Česku. , kde by sme ich mali znížiť o rovnaké percento, teda na oveľa nižšiu úroveň ako v Dánsku. ), v EÚ sú zakázané aj prípravky, za ktoré neexistuje náhrada, a ktoré sú povolené v mimoeurópskych krajinách, odkiaľ sa dovážajú poľnohospodárske výrobky…
Navštívili sme bitúnky „Dánskej koruny“, ktorá bola pôvodne akciovou spoločnosťou, ale bola prevedená do družstevného vlastníctva s 5800 poľnohospodárskymi podnikmi. Kooperatívne orgány sú demokraticky zvolené. Spoločnosť pôsobí v Dánsku, Belgicku, Nemecku a Poľsku a dodáva približne 30 miliónov obyvateľov. V Dánsku nie je dovolené robiť porážky inde ako v tejto firme. Bitúnky spracovávajú 21 000 ošípaných denne (!!! ), na troch linkách s 2000 zamestnancami. Pre porovnanie, keď som pred 54 rokmi pracoval ako brigádnik na holešovickej bitúnku, denne bolo pre potreby Prahy a okolia zabitých 1240 ošípaných. Drvivá väčšina zamestnancov v prevádzke Dánskej koruny tvoria cudzinci, najmä z Blízkeho východu.
Navštívili sme výskumné stredisko Aarhus University, kde sa hlavné úsilie zameriava na environmentálne ciele EÚ, teda minimalizáciu úniku a maximalizáciu ukladania skleníkových plynov (CO2, metán) či zvýšenie podielu bielkovín v rastlinách a získavanie a skladovanie v koncentrátoch, alebo snaha o výrobu obilnín vlákien v snahe znížiť bavlnu (7% textilu), ktorá spotrebuje príliš veľa vody a umelých vlákien (50% textilu).
Navštívili sme Skyclean známeho vynálezcu pána Stiesdala (viac ako 1000 patentov najmä v oblasti veterných elektrární), ktorý sa snaží znížiť obsah kyslíka uhličitého vo vzduchu, v špeciálnom zariadení, ktoré jednoducho spaľuje (uhlíkuje) biomasové pelety maining „uhlie“, aby uhlík neunikl do kyslík. Zariadenie je poloprevádzkované s cieľom dosiahnuť výkon do 20 MWh pri súčasnej výrobe uhlíka.
Navštívili sme ďalšiu rodinnú farmu iného pána Christensena, poslanca Európskeho parlamentu, ktorý sa zameriava na chov kráv na produkciu mlieka. Prevádzka je moderná, veľmi podobná ako v českých poľnohospodárskych zväzoch a akciových spoločnostiach, ktoré sú niekedy ešte modernejšie. Podľa jeho rodinných príslušníkov pracujú na dosiahnutí cieľov Green Dealu s veľkým nadšením, chvália sa, že majú blízko k ich zámerom znížiť množstvo unikajúcich skleníkových plynov, spotrebu antibiotík a zvyšovať sa prírodná rozmanitosť.
V rámci kultúrneho programu sme navštívili „Dom LEGA“, v Billunde, kde spoločnosť sídli a je aj rodiskom zakladateľa Oleho Kirka Christiansena (* 1891). Bol stolár a snažil sa etablovat ako výrobca drevených hračiek, neskôr vymyslel aj svetoznámu kačicu na kolieskach. V roku 1946 kúpil lis na plast a v päťdesiatych rokoch začal s plastovými stavebnicami. Jeho tvorivosť a zmysel napriek životným tragédiám je pôsobivá. Spoločnosť LEGO je aj v Českom Kladne.
Pri záverečnej večeri sa poslanci priznali ako im a farmárom v ich krajinách vadí Green Deal a ako ich v Nemecku nenávidia kvôli kampani hlúpych novinárov a neziskoviek proti farmárom ktorí sú údajne destrovári ying planéta. Zaujímavé je, že počas oficiálnych rokovaní sa proti Green dealu nijako nepostavujú a pred dvoma rokmi ho dôrazne podporovali, najmä keď sa verejné zhromaždenie prenášalo cez Pri uzatvorených rokovaniach však boli kritickejší, ale opatrne, kvôli prítomným fanatikom. Široko otvorené na súkromnú večeru…
To, čo skutočne brzdí správu, je strach. Je oprávnený, pretože pravda bude terčom silného protiútoku. Ale ak nevyjadrujeme vlastné názory a argumenty, nikoho nepresvedčíme a preto sa nás nikto nezastaví, nieto ešte ovládať pole našimi názormi. Pri tejto obrannej stratégii, keď sa politici boja o svoju kariéru a nekonajú kolektívne, sa nedá prehrať. Na ich strane sú médiá a neziskovky, ktoré manipulujú s verejnosťou, obe poháňané primitívnou korupciou, spievajú pieseň kto ich platí. Jediné, čo sa môže postaviť proti korupcii, je pravda, občania majú potom možnosť porovnať naše argumenty s praktickými skúsenosťami a ak uvidia kompatibilitu oboch, môžeme ich získať pre spoločné dobro.
Nikto nemá námietky voči zlepšeniu umierajúceho prostredia a globálne otepľovanie (v priemere) už nie je otázne Projekt Green Deal však propaguje iba Európska únia (najmä Európska komisia a Európsky parlament) a žiadny ďalší významný detektor životného prostredia sa nepridáva. EÚ sa vraj podieľa na produkcii skleníkových plynov 8 % a EP si stanovil cieľ zníženia o 55 %, teda o 4 % celosvetovo. Zároveň však za posledných 10 rokov stúpla produkcia skleníkových plynov o 17 %. Green deal mierne spomaľuje zhoršenie stavu. Jej následkom však bude hospodárska a sociálna katastrofa pre krajiny EÚ, najmä pre chudobnejších ľudí v chudobnejších krajinách.
Skleníkové plyny nie sú zďaleka jedinou príčinou klimatických zmien a biodiverzita sa dramaticky zhor Rodinná farma pána Christensena sa snaží znížiť produkciu a zvýšiť skladovanie skleníkových plynov, no rovnako ako iné, kŕmi dobytok geneticky modifikovanou sóji, dovážanou cez pol zemegule z polí spôsobených lesnými požiarmi v Ju vychytaný veľkým množstvom pesticídov, ktoré tolerujú modifikované sójové Nuž. Zrejmým zmyslom Green dealu je obmedzenie výroby v Európe, aby sa potraviny mohli dovážať z lacných oblastí, ktoré nie sú odborov.
A vody stúpa…
Autor: Ivan David
0Shares
Blog