Prečo je spoločnosť tak drasticky rozdelená na očkovaných a neočkovaných?

Prečo je spoločnosť tak drasticky rozdelená na očkovaných a neočkovaných?

Kto sú očkovaní? Našiel som celkovo desať motivácií pre očkovanie. Pozrime sa na ne spoločne…

Nemožno si nevšimnúť, že naša spoločnosť sa čoraz viac rozdeľuje na očkovaných a neočkovaných. V nemalej miere tomu napomáhajú vládne obmedzenia, hlúpe celebrity, rádoby odborníci, ktorí si nevidia na špičku nosa, a masmédiá naprogramované tak, aby vyvolávali rozkol. Zákopy medzi oboma skupinami sa prehlbujú a ich vzájomné porozumenie je čoraz vzácnejšie. Dokonca sa začína vytrácať aj ochota tolerovať sa a komunikovať medzi sebou.

Mnohých ľudí to trápi a hľadajú riešenia. Najnovšie napríklad Karel Janeček. Obávam sa však, že kým budeme mať na vec čiernobiely pohľad, kým si neuvedomíme, že očkovaní aj neočkovaní nie sú homogénna masa, riešenia nám budú unikať. K riešeniu sa nepriblížime ani dovtedy, kým nepochopíme, že dôvody, prečo zastávame ten či onen postoj, sú predovšetkým osobné a emocionálne. Nie sociálne a racionálne.

Ak chceme nahliadnuť pod povrch súčasného rozdelenia a vôbec začať uvažovať o tom, či má zmysel ho riešiť a ako, je dobré zamyslieť sa nad tým, čo vedie ľudí k očkovaniu a neočkovaniu. Zdanlivo homogénne skupiny očkovaných a neočkovaných sa začnú rozpadávať na pestrý kaleidoskop, pričom každá malá skupina je motivovaná inak. A nielen to. Zistili sme, že deliacich čiar je oveľa viac než len jedna. Na oboch stranách očkovacej barikády stoja naivní, sebeckí alebo dokonca zlí ľudia, priemerní ľudia a obetaví a relatívne znalí ľudia. Navyše, a to je najdôležitejšie, tieto hranice zasahujú do nášho vlastného vedomia. Keďže nikto z nás nie je bez vnútorných rozporov a potláčaných motívov, tieto hranice v skutočnosti prechádzajú srdcom každého z nás.

A práve toto uvedomenie je podľa mňa kľúčové. Nie je to o tých druhých, o očkovaných a neočkovaných. Je to o mne. Ide o vás, ktorí to práve čítate. Jirka Skočdopol a Anita Tuck vedľa.

Namiesto toho, aby sa sociálne skupiny navzájom opľúvali na Facebooku, sa mi zdá lepšie zamyslieť sa nad podosobnosťami každého z nás. O podosobnostiach, ktoré sa riadia rôznymi motívmi a ktoré v našej psychike súperia o vplyv, rozhodovacie právomoci a pozornosť.

V každom z nás môže byť viacero týchto podosobností, bez ohľadu na to, aký je náš vonkajší postoj k očkovaniu. Niektorí „chcú očkovať“, iní „nechcú“. Niektoré si môžeme uvedomovať, iné môžeme potláčať a neuvedomovať si ich.

Pozrime sa bližšie na tieto podosobnosti. Dnes sa obmedzím na „očkovaných“, k „neočkovaným“ sa dostanem nabudúce.

Popíšem každú podosobnosť a ukážem, ako ju vnímajú jej súčasníci a odporcovia. Zámerne zobrazím podosobnosti v ich čistej, extrémnej podobe s miernym zveličením (naozaj nechcem nikoho uraziť, ale v súčasnej zložitej situácii si myslím, že trochu zveličenia nezaškodí…). Karikatúra tiež umožňuje zachovať potrebný odstup.

Ďalej sa pokúsim načrtnúť aj tieň, t. j. (i) skutočné, hlboko zahalené motívy, ktoré vedú danú podosobnosť bez toho, aby o tom mala čo i len tušenie, a (ii) slabiny jej osobitného pohľadu. Nebudem nezaujatý, pretože to pri takejto citlivej téme nedokážem dosť dobre (nie som očkovaný). Napriek tomu sa pokúsim, ako najlepšie viem, pozrieť sa na svoje vlastné dominantné podosobnosti z odstupu.

V neposlednom rade sa tiež pokúsim odhadnúť, akú veľkú úlohu zohrávajú jednotlivé podosobnosti v našej kolektívnej psychike.

Prečo to všetko? Pretože nám to môže pomôcť lepšie pochopiť naše vlastné motivácie. A len keď im aspoň trochu rozumieme, môžeme sa usilovať pochopiť aj ostatné. A tým zmierniť existujúce rozpory.

Typológia očkovaných

Poďme na to. Preto sa dnes zameriam na podosobnosti, ktoré sú očkované alebo by chceli byť očkované (ak by sa mohli sami rozhodnúť):

1.
Strašiak sa Covida bojí. Podľahol vládnej propagande o CT a nechal sa zastrašiť katastrofickými scenármi, ktoré plasticky vykresľuje mainstream. Situácii nepomohlo ani to, že jeho sused zomrel na Covid. Pre Strashpytla je pandémia absolútne hmatateľná a všadeprítomná. Strašiak má základný, živočíšny strach zo smrti a dlhodobých zdravotných následkov; mrazničky plné mŕtvol sa mu vypomstia. Zbožňuje Flegera, pretože nepodceňuje vážnosť situácie. O očkovaní vôbec nerozmýšľa, inštinktívne sa chytá všetkého, čo tento strach zmierni. Očkovanie zdôvodňuje ako nespochybniteľnú ochranu pred infekciou, ako racionálnu investíciu do zdravia a ako poukaz na vnútorný pokoj. Nerozumie neočkovaným a považuje ich za hazardérov.

Ako to vidia očkovaní: darí sa mu dobre, veď vakcíny sú vyskúšané. Je potrebné sa chrániť.

Ako ho vidia neočkovaní: zbabelec s malým sebavedomím.

Ako vidí sám seba: Zodpovedný občan, ktorý sa stará o svoje zdravie.

Tieň: strach zo smrti, konečnosť, zraniteľnosť. Chudoba, iracionalita, akokoľvek racionalizovaná.

2. DÔVERČIVÝ PRACOVNÍK
Dôverčivý pracovník Covid toho veľa nerobí. Má dosť vlastných starostí, svedomito sa venuje práci a/alebo rodine. To isté očakáva od vlády, odborníkov, ktorí jej radia, a novinárov, ktorí o jej krokoch informujú. Keď Primula, Blatný alebo Konvalinka tvrdia, že vakcíny sú testované, bezpečné a účinné, sebavedomý pracovník nepochybuje. Na ďalší výskum nemá čas ani chuť. Pretože k svojej práci a iným povinnostiam pristupuje zodpovedne, očakáva, že ostatní budú robiť to isté. Nedokáže si predstaviť, že by niekto mohol vykonávať jeho prácu nečinne, že mu na ňu chýbajú príslušné odborné znalosti alebo že by sa mohol venovať iným, skrytým záujmom. Medzi dôverčivých pracovníkov patrí mnoho manažérov a štátnych úradníkov, ktorí sú pod tlakom pri prijímaní dôležitých rozhodnutí. Nemajú teda inú možnosť, ako veriť svojim poradcom, vybraným vedcom alebo mainstreamovým médiám. Dôverčivý pracovník považuje očkovanie za vedecky overený spôsob, ako sa vrátiť do normálneho spoločenského života. Pomoc nemocniciam a ochrana starších ľudí. Pokrčí plecami nad neočkovanými, veď za komoušov sme všetci dostali včeličku na detské choroby, nie? Tak čoho sa títo ľudia stále obávajú?

Očkovaný ho vidí ako normálneho občana, ktorý si už aj tak ťažkú situáciu nekomplikuje. Viac ich, aby sme rýchlo dosiahli kolektívnu imunitu.

Ako ho vidia neočkovaní: pohodlný, naivný človek, ktorý nie je ochotný podstúpiť osobné riziko a prevziať zodpovednosť za svoje zdravie.

Ako vidí sám seba: Normálny človek, ktorý je zaneprázdnený a nemá čas premýšľať o hlúpostiach.

Tieň: Mentálna lenivosť. Neochota prevziať zodpovednosť za vlastné zdravie. Skrytý strach, že ak by začal pátrať mimo svojej oblasti pôsobnosti, mohol by objaviť niečo, čo by si vyžadovalo zásadnú rekonštrukciu svetonázoru.

3. SLUŽOBNÍK SYSTÉMU
Služobník systému rešpektuje rozhodnutia tých na vrchole a ochotne plní ich príkazy. Nepýta sa na ich význam, legitimitu ani ciele. Vždy je prvý na rade a túži okázalo demonštrovať svoju poslušnosť a lojalitu. Ak vláda povie, aby vyskočil z okna, vyskočí príkladom prvý; ak povie, aby išiel na tretiu dávku, aktivisticky sa napchá do radu, aj keď ešte nie je v rade. Slouha vníma očkovanie ako občiansky postoj, príležitosť urobiť etickú a správnu vec. Ako cesta k ideálnemu svetu, kde je všetko usporiadané, vyčistené. Rád sa povyšuje nad neočkovaných, až ich pranieruje. Nie je ďaleko od toho, aby odsúdil svojich susedov, ktorí nechcú očkovať. Niekto by mal na tých neposlušných dohliadať, však?

Ako ho vidia očkovaní: nositeľ pokroku, najpríkladnejší z príkladných.

Ako ho vidia neočkovaní: Nezrelá osobnosť s malým sebavedomím, zapredanec systému. Užitočný idiot.

Ako vidí sám seba: Zodpovedný občan, ktorý je príkladom pre ostatných.

Tieň: Nezrelosť. Infantilná túžba potešiť a získať si rodičovskú lásku. Strach z chyby.

4. ROBOT
Robot verí v podrobnú analýzu nákladov a prínosov. Prečítalo si štatistiky, zhodnotilo riziká dlhého Covidu pre svoju vekovú skupinu, preskúmalo známe vedľajšie účinky vakcín, pripočítalo si svoje komorbidity a všetko porovnalo. Keď vyšlo najavo, že by mal dostať vakcínu, dostal ju. Neočkovaní sú k nemu dosť ľahostajní, pretože si uvedomujú, že analýza nákladov a výnosov môže u každého vyjsť inak. Robot je najsvetovejšia zo všetkých podosobností, ale čistých Robotov je málo (väčšina sú len maskovaní Strašiaci).

Ako to vidia očkovaní: racionálne jadro, ktoré do rozhodovania nezasahuje emóciami.

Ako ho vidia neočkovaní: racionálny, aj keď trochu obmedzený pragmatik. Je však otvorený diskusii.

Ako vidí sám seba: Racionálne jadro, ktoré do rozhodovania nevťahuje emócie.

Tieň: Fakty a údaje nie sú všetko. Tunelové videnie. Odrezanie sa od emócií. Potlačenie strachu.

5. RATIONALIST
Racionalista Covid nadšene študuje, vďakabohu len z oficiálnych zdrojov. Poslušne číta denné správy a sleduje počty nakazených a mŕtvych. Títo obzvlášť uvedomelí racionalisti si vypočítavajú vlastné štatistiky. Týka sa to aj vedcov v tejto oblasti, ktorí sa za tie roky stali mentálne pohodlnými a majú svoje istoty. Racionalista investuje veľa času do overovania toho, čo už aj tak vie: že Covid je skutočným nebezpečenstvom pre každého jednotlivca a záťažou pre spoločnosť a že očkovanie je vyskúšané, funguje skvele a za všetkým sa kladie rozhodujúca bodka. Očkovanie považuje za vedecky podložený nástroj boja proti zákernej pandémii. Neočkovaných považuje za iracionálnych odporcov vedy s nízkym IQ. Vysmieva sa im, že chcú Covida liečiť bielidlom alebo povrazom z obesenca.

Ako to vidia očkovaní: pevný podporný systém. Skutočná intelektuálna elita, ktorá vie, čo sa deje, a ktorej názory treba počúvať.

Ako ho vidia neočkovaní: člen zapredanej a skorumpovanej inteligencie, ktorý si užíva výhody systému. Škoda pre neho, na vysokej škole býval rozumný.

Ako vidí sám seba: Člen racionálneho, informovaného a vzdelaného jadra spoločnosti, ktorý nepodlieha poverám.

Tieň: Pýcha rozumu. Kognitívna disonancia. Prílišná identifikácia s vlastnými názormi. Prehnané ego. Mentálna rigidita.

6. POZRI
Premyslene sa zaoberá najmä inými. Aj keď Covid možno prehral, urobí všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil zahlteniu nemocníc a ochránil zraniteľné skupiny obyvateľstva. Očkovanie je pre neho spôsob obety pre väčšie dobro. Tým, že sa nechá zaočkovať, demonštruje svoju etickú výšku a morálnu nadradenosť. Neočkovaných považuje za sebcov, ktorí si neuvedomujú sebeckosť svojho krátkozrakého konania a ktorých obmedzenosťou trpíme všetci.

Ako ho vidia očkovaní: veľmi vyspelá, uvedomelá a nesebecká osobnosť.

Ako ho vidia neočkovaní: zbabelec, ktorý uteká pred osobnou zodpovednosťou, hnaný naivnou túžbou konať dobro.

Ako vidí sám seba: epigón vysokej morálky.

Tieň: Strach. Útek od osobných problémov. Klamal sám sebe. Zásterka v podobe ostentatívneho záujmu o druhých. Zdramatizovaná ochota obetovať sa.

7. PRAGMATIC
Pragmatik má iné záujmy ako Covid. Rozčuľuje ho, že si nemôže dať pivo kvôli výlukám, že sa musí dať testovať pred každou tanečnou zábavou, že nemôže voľne cestovať. Chce žiť slobodne a na vlastnú päsť, ako kedysi. Očkovanie je jeho spôsob, ako si zabezpečiť osobnú slobodu. Neočkovaných ľudí považuje za čudákov, ktorí sú ochotní obetovať svoj každodenný život pre osobný postoj alebo nedôveru voči vede.

Ako ho vidia očkovaní: normálny, slušný človek

Ako ho vidia neočkovaní: bohém, ktorý uprednostňuje pohodlie a krátkodobý zisk pred zásadovým postojom a vlastným zdravím. Ale dá sa to pochopiť.

Ako vidí sám seba: Odborník, ktorý nestranne zvážil všetky pre a proti.

Tieň: Pohodlie. Bohémstvo. Neochota obmedziť alebo vzdať sa svojich istôt. Strach z prijatia vyhraneného občianskeho postoja.

8. UMLED
Umŕtvený sa nechce dať očkovať, ale musí. Buď ho k tomu núti zákon (pozri nový dekrét), alebo je tlak kolegov, rodiny či nadriadených neúnosný. Chce, aby ho systém, kolegovia, zamestnávateľ a okolie nechali na pokoji. Nie je však presvedčený o výhodách očkovania, takže trpí vnútornými rozpormi. Je rezignovaný len navonok. Pre Umláčeného je očkovanie spôsob, ako sa zaradiť do radu, ako byť aspoň na chvíľu opäť od všetkého preč. Neočkovaných považuje za šťastlivcov, ktorí nie sú pod tlakom a môžu si neočkovanie dovoliť. Alebo ako tí odvážnejší a odolnejší, ktorí si napriek ťažkostiam systému dokázali zachovať chrbtovú kosť.

Ako to vidia očkovaní: je skvelé, že sa o výhodách očkovania podarilo presvedčiť ďalšieho člena vzdorujúceho davu.

Ako ho vidia neočkovaní: bývalý kmeňový príslušník, škoda, že nevydržal 🙁

Ako vidí sám seba: Obeť, mučeník. Muž zahnaný do kúta.

Tieň: Výčitky. Vina. Zhoda. Neochota výrazne meniť svoj život. Hnev na systém.

9. ZODPOVEDNÝ ZDRAVOTNÍCKY PRACOVNÍK
Niektorí zdravotnícki pracovníci – lekári, lekári, zdravotné sestry – vedia svoje. Zodpovedný zdravotník na vlastné oči videl, čo Covid dokáže, a nikto mu nevymluví objektívnu vážnosť situácie. Videl mladých v plnej sile, ktorí podľahli Covidu v priebehu niekoľkých dní; videl dlhodobé zdravotné následky tých, ktorí mali to šťastie a prežili. Odvážne bojuje s pandémiou v prvej línii a nasadzuje svoj život za nás ostatných. Prisahal, že bude pomáhať, a to zahŕňa aj osobnú obeť. Pre zodpovedného zdravotníckeho pracovníka je očkovanie nástrojom na jeho ochranu a ochranu jeho pacientov. Povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov (a policajtov, hasičov, štátnych zamestnancov atď.) považuje za jedinú logickú vec. Neočkovaných ľudí považuje za hazardérov, ktorí si neuvedomujú, ktorá bije. Sú nezodpovední a mala by sa im odoprieť alebo aspoň zdražiť zdravotná starostlivosť.

Ako ho vidia očkovaní: statočný a uvedomelý občan, ktorý nesie hlavnú ťarchu celej pandémie v prvom rade a ktorému prácu sťažujú neočkovaní vyvrheli.

Ako ho vidia neočkovaní: osobne statočný a zodpovedný človek, ktorý, žiaľ, nechápe, že v hre je oveľa viac ako zdravie.

Ako vidia sami seba: Statočný, ale nedocenený rytier v prvej línii boja proti pandémii.

Tieň: Mesiášsky syndróm. Hnev na neočkovaných. Pýcha.

10. PRO-SYSTÉMOVÝ POKRYTEC.
Pro-systémový pokrytec dobre vie, na čo sa hrá. Že nejde len o ľudské zdravie, ale aj o zisky farmaceutických koncernov, upevňovanie moci mocných a osobnú prestíž mocných. Tí, ktorí dokážu využiť pandémiu, sa môžu zabezpečiť na celý život. Musíte len vedieť, ako sa v tom vyznať.

Pokrytec možno v hĺbke duše vie, že s očkovaním nie je niečo v poriadku, ale rozhodol sa toto podozrenie pochovať hlboko v sebe. Najsilnejší pokrytci takto klamú sami seba. Niektorí pokrytci majú utajované informácie, takže to, čo ostatní len matne tušia, oni vedia až príliš dobre.

Pokrytec hrdo nosí svoje očkovanie (či už skutočné alebo len demonštrované) ako odznak svojej príslušnosti k systému. Na neočkovaných sa pozerá s dešpektom ako na hlupákov, ktorí neprišli na to, ako z toho všetkého profitovať. Alebo ako naivní bojovníci za akési prehnané ideály, ktorí našťastie nemôžu získať prostriedky, a preto nepredstavujú skutočné nebezpečenstvo.

Ako to vidia očkovaní: chrbtica systému.

Ako to vidia neočkovaní: hlavné zlo. Páchateľ útlaku a rozdelenia spoločnosti.

Ako vidí sám seba: Schopný muž bez škrupúľ, ktorý vie, ako sa má správať, a dokáže sa chopiť príležitosti. Ten, kto svojím odhodlaním zachraňuje spoločnosť.

Tieň: Nadmerná sebadôvera. Nedostatok morálky. Viera, že peniaze sú všetko a že človek môže uniknúť následkom.

ČÍTANIE
Nie všetky podosobnosti sú rovnako dôležité alebo početné. Preto som sa pokúsil približne odhadnúť, ako často sa s nimi môžeme stretnúť v praxi. V sebe a s ostatnými. Pretože sa v praxi zriedka vyskytujú v čistej podobe a pretože neexistuje spôsob, ako ich zmerať, je to naozaj len odhad. Môže byť veľmi nepravdivý. Poskytuje však rámec toho, ako je daná podosobnosť reprezentovaná v našej kolektívnej psychike. A pre tých, ktorí chcú na sebe pracovať alebo sa občiansky angažovať, predstavu o tom, s kým sa môžu stretnúť – v sebe a vo svete okolo seba.

Autor:

 

0Shares
Blog Správy