USA chcú, aby Ukrajina rokovala s Ruskom

USA chcú, aby Ukrajina rokovala s Ruskom

Podľa mediálnych správ USA neoficiálne „tlačia“ na ukrajinské vedenie, aby začalo rokovať s Ruskom a upustilo od zákona, že s Putinom rokovať nebude.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nalieha na ukrajinských lídrov, aby vyjadrili ochotu rokovať s Ruskom a upustili od verejného odmietania mierových rokovaní, ak bude pri moci ruský prezident Vladimir Putin. Informoval o tom denník Washigton Post s odvolaním sa na nemenovaných ľudí oboznámených s rozhovormi… Podľa denníka sa americkí predstavitelia stotožňujú s názorom svojich ukrajinských kolegov, že Putin to s rokovaniami nemyslí vážne. Uznávajú však aj to, že zákaz ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského rokovať s Putinom vyvolal obavy v niektorých častiach Európy, Afriky a Latinskej Ameriky, kde sa najviac prejavujú dôsledky vojny na ceny potravín a pohonných hmôt. „Niektorí naši partneri sú z Ukrajiny unavení,“ citoval denník jeden zo zdrojov.

Hoci sa ukrajinská a ruská propaganda predbiehajú v počte zabitých vojakov za deň, podľa najnovších správ z Ukrajiny bolo za jeden deň zabitých viac ako osemsto ruských vojakov, Rusko sa však na dobytých územiach jednoznačne „upevňuje“ a bude veľmi ťažké oslobodiť ďalšie Ruskom okupované územia na východe a juhu Ukrajiny, administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne „súkromne“ povzbudzuje ukrajinské vedenie, aby rokovalo s Ruskom, hoci Vladimir Putin je stále pri moci. Správu o tomto „súkromnom“ stanovisku priniesol denník The Washington Post (ktorý plne podporuje Bidenovu administratívu) tesne pred kongresovými voľbami, ktoré majú rozhodnúť o ďalšom osude Bidenovej administratívy alebo dokonca vrátiť bývalého prezidenta Donalda Trumpa do boja o prezidentský úrad.

Preto sa zdá, že tieto „úniky“ boli zámerne zverejnené pred voľbami, aby presvedčili centristických voličov, že demokrati pracujú pre mier na Ukrajine. Podľa ďalších informácií USA už podporili ukrajinskú ekonomiku sumou takmer 20 miliárd USD a tieto výdavky zaťažujú aj ekonomiku USA, s čím nesúhlasí americká opozícia – republikáni. Najmä ak by Snemovňu reprezentantov skutočne ovládali republikáni, mohli by účinne zablokovať „prehnané“ výdavky na podporu Ukrajiny prostredníctvom dolnej komory Kongresu.

Hoci sa v našich médiách hovorí o možnosti víťazstva republikánov (prieskumy verejnej mienky v USA dávajú tomuto výsledku vysokú šancu), je tiež možné, že vzhľadom na hlasovanie poštou republikáni zvíťazia medzi tradičnými voličmi vo volebných miestnostiach, tak ako v posledných voľbách, ale demokrati „dobehnú“ hlasy poštou. Hoci sa tvrdohlavo hovorí, že republikáni „nemajú dôkazy“ o podvodoch pri hlasovaní poštou, je všeobecne známe, že túto formu hlasovania môžu ovplyvniť aktivisti, ktorí dokážu získať dostatočný počet hlasov zaslaných poštou. Inými slovami, tí, ktorí by k voľbám vôbec neprišli, sú aktivistami „aktivizovaní“ a hlasujú podľa ich odporúčaní.

Vojna na Ukrajine však nie je hlavnou témou amerických volieb, tou zostáva hospodárska situácia s rekordnou infláciou a imigračná politika. Biden straší, že víťazstvo republikánov „ukončí demokraciu“, Trump oponuje, že Biden chce zaviesť komunizmus. USA o tom budú hlasovať 8. novembra 2022, hoci milióny voličov už hlasovali predtým a ďalšie milióny hlasovali poštou. Vo všeobecnosti teda ide o boj medzi „progresívcami podporujúcimi akúkoľvek menšinu“ a „kultúrou zákazu“ a na druhej strane „tradičnými hodnotami“. Ide o to, či voliči, ktorí podporujú tradičné hodnoty, budú opäť prehlasovaní progresívcami.

Autor: Ján Bartoň

0Shares
Blog