Veľmi dobre viem, prečo Rusko klame a prečo porušuje všetky zmluvy…

Veľmi dobre viem, prečo Rusko klame a prečo porušuje všetky zmluvy…

V skutočnosti je to len jednoduché cvičenie, ktoré by sa dalo nazvať machiavelistickou logikou. Hoci sa to mnohým nezdá, konanie Ruska má svoju vlastnú (zvrátenú) logiku…
.

Určite ste si sami všimli, že prinajmenšom od začiatku vojny, vrátane roku 2014, keď Rusi obsadili Krym, dochádza k nehoráznym klamstvám, hrubému porušovaniu najrôznejších zmlúv, dohôd a medzinárodne platných ustanovení zo strany Ruska. Keď sa nad týmito „javmi“ zamyslíme, musíme nevyhnutne dospieť k záveru, že väčšina týchto lží a spol. Rusi veľmi dobre vedia, že sú to lži, a vedia aj to, že my ostatní to vieme, a o to im ide.

Vysielajú, ako by povedal náš premiér Fiala, signály so všetkými tými kecami. Bohužiaľ, tieto signály stáli ľudské životy, ale povedzte mi, ktorému ruskému silákovi a jeho klaunovi niekedy záležalo na ľudských životoch…

Rusi tým všetkým dávajú jasne najavo jednu vec – nech s nimi uzavrú akúkoľvek dohodu, nech urobia komukoľvek čokoľvek, vždy sa budú snažiť, aby to boli oni, kto bude mať posledné slovo. Vždy dajú jasne najavo, že akúkoľvek zmluvu, ktorej sa stanú súčasťou, môžu v okamihu zrušiť, ak to budú chcieť ONI, Rusi.

Vždy budú chcieť byť tými, ktorí rozhodujú o tom, ktorá zmluva je pre nich dobrá a kedy, a ak sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodnú na to kašľať, urobia to vtedy, keď sa im bude chcieť.

ONI sú nadnárod, pred ktorým sa okolitý svet musí klaňať, veď sú to ONI, kto rozhoduje o pravidlách hry, ONI nedovolia, aby niekto, nedajbože, rozhodoval o niečom, o čom chcú rozhodovať len a len oni.

Sú to uzurpátori telom i dušou, oklamaný národ, ktorý musí neustále dokazovať sebe i okolitému svetu, ako rozmazlené dieťa, že oni sú tí, ktorí držia opraty, že musia mať za každú cenu svoje, za cenu tisícov životov všetkých, nikoho nevynímajúc.

Ak si zoberieme najnovšie morálne zlyhanie Ruska, myslím tým ich raketový útok na prístav Odesa, necelých 24 hodín po podpísaní dohody za účasti tajomníka OSN a Turecka, že odtiaľto bude ukrajinská pšenica putovať do zvyšku sveta, krásne vidíte, že to presne zapadá do mojej teórie.

Všimnite si, že tieto ruské rakety v skutočnosti nezasiahli nič významné v Odese, čo by mohlo ohroziť vývoz pšenice. Myslím si, že Rusi vynaložili veľké úsilie, aby to zabezpečili. Ich raketový útok bol opäť len tým „posledným slovom“ k zmluve, ktorú musia mať vždy – dali jasne najavo, že je na nich, či sa zmluva dodrží alebo nie, že je na nich a ich (zlej) vôli, či polovica sveta umrie hladom alebo bude žiť.

Opäť dali jasne najavo, že ak chcú, môžu…

Je jasné, že okrem Ruska vo svete takéto myslenie naráža na bariéru nepochopenia, väčšina ľudí to má nastavené tak, že zmluvy sa uzatvárajú tak, aby sa dodržiavali a určitý segment sa ošetril, najlepšie k spokojnosti všetkých zúčastnených.

Rusák to má však inak, k istote zmluvy uzavretej s kýmkoľvek pridáva svoj vlastný superlatív – „… áno, podpísali sme s vami zmluvu, ale musíte pochopiť, že vy nemáte žiadnu istotu, my máme istotu v tom, že ak sa nám bude chcieť, budeme o trvaní zmluvy rozhodovať my…“

Túto ruskú „logiku“ možno ľahko aplikovať na súčasnú situáciu s dodávkami ruského plynu do Európy. V posledných dňoch sa v Európe objavili obavy, či Rusko po údajnej údržbe pustí plyn do plynovodov. Nikto z európskych lídrov sa týmito obavami netajil a čo urobili Rusi?

Plyn vpustila, ale nie v očakávanom množstve – ak ho vôbec pustila…

Aký signál vypľul smerom k Európe?

Urobil presný opak toho, čo západná Európa očakávala – pustil plyn, takže každý západný mocnár a ekonóm si mohol vydýchnuť, ale nie príliš hlboko, pretože ho pustil len natoľko, aby ukázal, že s jeho vôľou – nie vôľou – treba počítať.

Prečo by tiež vyčerpal svoje zásoby plynu v júli, keď sa to môže hodiť koncom novembra…?

A práve tým, že pustil – nepustil plyn, opäť ukázal, že ak chce, môže…

Každopádne toto správanie Ruska neveští nič dobré pre celý svet. Rusom sa naozaj nedá veriť, sú najnespoľahlivejším partnerom pre čokoľvek za posledných minimálne 100 rokov.

Rus sa snaží pripraviť si pôdu pre svoje ďalšie podrazy tým, že bude rokovať s niektorými krajinami sveta. Ale všetci títo chlapci by si mali dávať veľký pozor na to, s kým rokujú, je takmer jedno o čom, v skutočnosti ide o jednu vec…

Každopádne, zlí chlapci sa zhromažďujú, takže je nevyhnutné, aby sa spojili aj tí dobrí. Žiadne výnimky, žiadne podmienky. Ak to neurobia, zlí chlapci zvíťazia a dobrí chlapci budú zakrvavení!

Nemyslíte si to? Naozaj ešte stále veríte ruským…?

Autor: Vladimir Kroupa

0Shares
Blog