Aj staré paneláky si zaslúžia modernizáciu. Na čo by sa malo najviac zamerať?

Aj staré paneláky si zaslúžia modernizáciu. Na čo by sa malo najviac zamerať?

Na väčšine sídlisk v slovenských mestách dominujú staré panelákové domy postavené ešte za čias minulého režimu. Práve vtedajší výstavný boom zachránil dnešné generácie a poskytol im bývanie. Vzhľadom na to, že výstavba nových bytových domov je nedostatočná, rodiny si hľadajú bývanie práve v starších panelákoch.

Mnohé paneláky sa už od výstavby viackrát modernizovali, mnohé však nie. Aj staré paneláky si ale zaslúžia modernizáciu. Viete na čo by sa malo najviac zamerať?

 

Zateplenie paneláka

 

Mnohé paneláky nie sú stále zateplené. Aj keď sa v posledných rokoch rozbehol projekt zateplenia panelových domov, stále to nie je dostatočné. Práve zateplenie paneláka má pozitívny vplyv na kontrolu výdavkov energií. Na nezateplených panelákoch sa počas horúceho leta panely extrémne prehrievajú, čo spôsobuje extrémny nárast interiérovej teploty, ktorý bude dlhotrvajúci. Panely nevychladnú z noci do rána, preto sú letá v starých nezateplených panelákoch pre obyvateľov priam neznesiteľné.

 

Apelujte na schôdzi, kde bude prítomný aj správca bytového domu, ktorý má na starosti komplexnú správu budov, vrátane vášho paneláka, aby sa vyhotovil projekt, ktorý bude viesť k zatepleniu komplet celého paneláka.

 

Výťahy

 

Kritickým miestom v starých panelákoch sú aj výťahy. Väčšina z nich je v žalostnom stave, zasekáva sa. Práve rekonštrukcia výťahov pomôže obyvateľom výrazne skvalitniť život v paneláku. Ocenia to nielen mladé rodiny s malými deťmi, ale aj starší imobilní obyvatelia paneláku.

Výmena správcu bytového domu býva niekedy nutná, najmä ak nie sú majitelia bytov konkrétneho bytového domu spokojní s prácou správcu.

Pri najbližšej schôdzi skúste teda navrhnúť výmenu výťahov za nové modernejšie.

 

Okrem zateplenia a výmeny výťahov za nové pomôže panelákom aj kamerový systém pred vchodom, modernizácia schodov do paneláka a nový prístrešok nad schodmi do paneláka.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Kayo   / Shutterstock.com

0Shares
Ekonomika Slovensko Veda a technika