Ako spoľahlivo rozpoznať, že je niečo zle s tlmičmi na vašom aute?

Ako spoľahlivo rozpoznať, že je niečo zle s tlmičmi na vašom aute?

Keď sa povie bezpečnosť jazdy v aute, každému zrejme ako prvé napadnú brzdy. Áno, vďaka nim je predsa možné rozbehnuté auto bezpečne zastaviť. Avšak nie sú jedinou súčiastkou, ktorej stav vplýva na bezpečnosť jazdy.

Aj tlmiče majú veľký vplyv na bezpečnosť jazdy

Ak by sme mali spomedzi rôznych autodielov vybrať ďalší, ktorý zásadným spôsobom vplýva na bezpečnosť jazdy, boli by to tlmiče. Kvalita niektorých našich ciest dáva zabrať tlmičom na každom aute a preto je potrebné venovať im extra dávku pozornosti.

Problém“ s tlmičmi je ten, že ak si odmyslíme nejaké náhle veľké poškodenie, ich opotrebovanie je veľmi plynulé. Preto sa aj hovorí, že opotrebované tlmiče skôr rozpoznáte na cudzom aute ako na tom vašom. Keď so svojim autom jazdíte pravidelne, plynulo zväčšujúce sa prejavy opotrebovaných tlmičov si nemusíte všimnúť.

Preto sme hovorili, že je potrebné im venovať zvýšenú pozornosť a to hlavne ak má vaše auto najazdených viac ako 80-tisíc kilometrov. Opotrebované tlmiče totižto okrem iného aj znižujú účinok bezpečnostných systémov ako ABS, či ESP.

Sledujte tieto štyri prejavy signalizujúce možný problém s tlmičmi

Ako teda rozpoznať opotrebovanie tlmičov na svojom aute? Ak sa vaše auto v ostrých zákrutách až nebezpečne nakláňa do strán a vychyľuje k vonkajšku zákruty, je to znak toho, že tlmiče nefungujú tak ako majú.

Znakom opotrebovaných tlmičov sú aj vibrácie a chvenie volantu, či zreteľné praskanie, ktoré je oveľa intenzívnejšie napríklad pri prejazde retardérmi. Časté prejavy možného opotrebovania tlmičov uzatvára prešmykovanie kolies pri zrýchľovaní auta.

Ako sme už spomenuli, tlmičom by ste mali venovať pozornosť hlavne ak vaše auto už prekonalo métu 80-tisíc kilometrov. Vtedy je dobrý nápad si ich dať skontrolovať. Potom by ste takúto kontrolu mali svojim tlmičom dopriať každých ďalších 20-tisíc kilometrov.

Zdroj obrázka:

Autor: Fusionstudio / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ