Čo je možné docieliť úpravou softvéru vo vozidle?

Čo je možné docieliť úpravou softvéru vo vozidle?

Moderné autá sa skladajú z veľkého množstva súčiastok. A nielen to. Obsahujú aj veľké množstvo riadkov kódu, ktorý tvorí softvér. Áno, nielen naše počítače, či smartfóny majú v sebe množstvo softvéru, ktorý riadi rôzne funkcie týchto výdobytkov modernej doby. Týka sa to aj našich áut.

Zvýšte výkon a krútiaci moment a znížte spotrebu. Nereálne? Tak to nepoznáte chiptuning

Logika hovorí, že keď sa dá upravovať softvér vo výpočtovej technike, dá sa aj v automobiloch. A skutočne to tak je. Úpravou softvéru sa dajú vyriešiť mnohé problémy, či dokonca zlepšiť chod motora.

Práve o zlepšeniach je chiptuning. Ide o úpravu parametrov v softvéri riadiacej jednotky motora. Myslíte si, že to nemôže robiť zásadné rozdiely? Tak to ste na omyle! Chiptuningom je možné zvýšiť výkon a krútiaci moment až o 40% a znížiť spotrebu auta o 15%.

Vyriešte problémy so súčiastkou, ktorá vám spôsobuje nemalé problémy

Spomínali sme však, že softvérovými úpravami sa dajú vyriešiť aj rôzne problémy s autom. Ako príklad môžeme použiť problémy s imobilizérom. Tie sa prejavujú rôzne, napríklad nefungujúcim centrálnym zamykaním, nefunkčným továrenským alarmom, nemožnosťou naštartovať auto, či vypnutím motora po naštartovaní. A to sú len niektoré problémy.

Samozrejme, dá sa vymeniť niektorý z modulov imobilizéra a bolo by po probléme. Lenže tu hovoríme o výmene, ktorá môže stáť aj niekoľko stoviek eur. Lacnejším riešením (niekoľko desiatok eur) môže byť deaktivácia imobilizéra.

Riešenie je to v podstate jednoduché a účinné, keďže tým vyradíte drahú súčiastku vo vašom aute, ktorá vám spôsobuje problémy. Pred takýmto krokom je však potrebné zobrať do úvahy, že tým vyradíte jeden z hlavných zabezpečovacích prvkov vozidla a teda by bolo vhodné predtým nainštalovať adekvátnu náhradu.

Zdroj obrázka:

Autor: Gorodenkoff / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ