Motor sa často kazí? Pomôcť môže repas hlavy, či generálna oprava

Motor sa často kazí? Pomôcť môže repas hlavy, či generálna oprava

Motor patrí medzi základné súčasti každého auta. Bez neho by ste totižto mohli svoje auto tak maximálne tlačiť. Preto musí byť v dobrom stave, aby vás dokázal spoľahlivo dostať kamkoľvek sa so svojim autom vyberiete.

 

V prípade problémov sa pozrite na hlavu

 

Ani ten najlepší motor však nevydrží večne a preto s pribúdajúcimi kilometrami treba investovať do menších, či väčších opráv. Zo začiatku to budú skôr tie menšie, ale ak máte auto, ktoré má už čo to „nabehané“, nevyhnete sa ani tým väčším. Jednou z tých väčších opráv je aj kompletný repas hlavy motora.

 

Pri takejto oprave je hlava motora prebrúsená, odtlakovaná a odkarbonovaná pomocou ultrazvuku. Ventily sú zafrézované a osadia sa nové gufierka ventilov. Zjednodušene povedané, hlava motora bude po repase takmer ako nová.

 

Alebo nechajte motor rozobrať do poslednej súčiastky

 

Niekedy však len repas hlavy nestačí a treba sa „povŕtať“ v celom motore. Ak chcete, aby vám váš motor vydržal kľudne aj stovky tisíc kilometrov, investícia do generálnej opravy motora bude tým najlepším riešením. Pri takejto oprave je motor kompletne rozložený do poslednej súčiastky. Tie sú následne všetky dôkladne skontrolované, v prípade potreby opravené, či vymenené a následne je motor opäť poskladaný.

 

Pri dôkladnej generálnej oprave sa však servisné stredisko nezameriava len na tie súčasti motora, ktoré už sú opotrebované, ale aj na tie, ktoré by sa mohli pokaziť v blízkej budúcnosti. Aby nenastala situácia, že sa vám v krátkej dobe po takejto oprave motor pokazí kvôli nejakej súčiastke, ktorá bola na hranici funkčnosti, ale nevymenila sa. A aké úkony sa pri generálnej oprave motora v prvom rade robia? Ide o výbrus kľukového hriadeľa, ventilov, zarovnanie bloku a hlavy valcov a samozrejme mnohé ďalšie.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Blue Planet Studio / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ