Viete počas jazdy autom správne svietiť? Overte si to

Viete počas jazdy autom správne svietiť? Overte si to

Viete, kedy sa ktoré svetlá na vašom aute používajú? Príde vám to zvláštna otázka, na ktorú predsa vie odpovedať každý? Popravde, stačí si všímať ako niektorí vodiči svietia a zistíte, že až tak jednoduché to s tým svietením nie je.

 

No tak prepnite tie diaľkové

 

Pri dobrej viditeľnosti zvyčajne problémy nie sú. Iba ak by ste narazili na vodičov, ktorí si na povinné denné svietenie nezvykli ani za viac ako desaťročie od zmeny legislatívy. Našťastie, väčšina vie, že stretávacie svetlá, prípadne svetlá na denné svietenie musia byť zapnuté vždy, keď s autom vyrazíme na cesty.

 

Avšak akonáhle sa začne stmievať, narážame na niekoľko problémových vodičov, ktorým robí problém hlavne prepínanie z diaľkových svetiel späť na stretávacie, keď sa oproti blíži auto. A ešte viac je takých, ktorí si myslia, že keď prepnú svoje LED H4 na diaľkové, vodiča, ktorý ide v aute pred nimi, to nebude obmedzovať. Takže pozor, diaľkové svetlá vypíname nielen, keď ide auto oproti nám, ale aj keď sme v závese za autom v našom smere.

 

Svietenie je potrebné prispôsobiť aj počasiu

 

Ešte väčší chaos nastáva, keď sa k slovu prihlási počasie. Niektorí vodiči, ktorí majú automobily vybavené denným svietením vpredu, ich vytrvalo nechávajú zapnuté aj počas hustého dažďa, či sneženia. Neuvedomujú si pritom, že zozadu sú neosvetlení, čo môže byť za zhoršenej viditeľnosti dôvodom nehody.

 

A keď je hustá hmla, to je ešte len „divadlo“. Veľa vodičom vtedy síce „docvakne“, že denné svietenie nestačí (i keď nie všetkým), ale zároveň zabúdajú, že majú v aute aj hmlové svetlá. Pri naozaj hustej hmle sú totižto nedostatočné aj stretávacie svetlá.

 

Mimochodom, sú tu ešte jedny základné svetlá, ktoré množstvo šoférov akoby ani nepoznalo. Sú to parkovacie svetlá. Áno, tie, do ktorých kupujete žiarovky LED T10. Ak po zotmení stojíte niekde s autom, napríklad na kraji cesty a chcete, aby vás okoloidúce autá videli, prepnite na parkovačky. Vidieť vás bude a nebudete nepríjemne oslepovať okoloidúcich vodičov ako to robí väčšina, ktorá si necháva v takýchto situáciach zapnuté stretávacie svetlá.

 

Zdroj obrázka:

 

Autor: Virrage Images / Shutterstock.com

0Shares
Automobilový priemyseľ