Biden zmiernil niektoré sankcie USA voči Venezuele po obnovení rozhovorov medzi Madurovou vládou a opozíciou

Biden zmiernil niektoré sankcie USA voči Venezuele po obnovení rozhovorov medzi Madurovou vládou a opozíciou

27.11.2022 (Webnoviny.sk) – Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v sobotu zmiernila niektoré sankcie voči Venezuele týkajúce sa ropy v snahe podporiť novo obnovené rokovania medzi vládou prezidenta Nicolása Madura a jej opozíciou.

Po rokoch sankcií, ktoré dramaticky obmedzili zisky z ropy a zemného plynu smerujúce do Madurovej vlády, americké ministerstvo financií povolilo spoločnosti Chevron obnoviť „obmedzenú“ produkciu.

Zisky majú ísť na splatenie dlhu

Ešte pred niekoľkými mesiacmi Chevron a ďalšie americké spoločnosti dostali povolenie na vykonávanie základnej údržby vrtov, ktoré prevádzkujú s venezuelským štátnym ropným gigantom PDVSA.

Podľa novej politiky by zisky z predaja energie smerovali na splatenie dlhu voči Chevronu, a nie na dosahovanie ziskov PDVSA.

Rozhovory po viac než roku

Rozhovory medzi Madurovou vládou a opozíciou sa v sobotu v Mexico City obnovili po viac ako ročnej prestávke. Otázkou však zostáva, či sa budú uberať iným smerom ako predchádzajúce kolá rokovaní, ktoré nepriniesli zmiernenie patovej politickej situácie v krajine.

Vysoký predstaviteľ americkej administratívy, ktorý pod podmienkou anonymity informoval novinárov o krokoch USA, uviedol, že zmiernenie sankcií nesúvisí s úsilím Bidenovej administratívy o zvýšenie globálnej produkcie energií po ruskej invázii na Ukrajinu, a že po tomto rozhodnutí sa neočakáva významný vplyv na globálne ceny energií.

Viac k témam: Sankcie proti Venezuele
Zdroj: Webnoviny.sk – Biden zmiernil niektoré sankcie USA voči Venezuele po obnovení rozhovorov medzi Madurovou vládou a opozíciou © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika