KDH žiada vládu, aby samosprávam pomohla pri financovaní europrojektov. Pomohlo by to štátu aj ľuďom (video)

KDH žiada vládu, aby samosprávam pomohla pri financovaní europrojektov. Pomohlo by to štátu aj ľuďom (video)

22.7.2022 (Webnoviny.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) žiada vládu, aby v čo najkratšom čase umožnila mestám, obciam a krajom nulové spolufinancovanie eurofondov. Nulová spoluúčasť, ako v piatok informovalo hnutie, by podporila aj lepšie čerpanie eurofondov, v ktorom Slovensko už roky chronicky zlyháva.

Štátu a ľuďom môžu pomôcť ešte viac

Ak chcú samosprávy v súčasnosti čerpať prostriedky z fondov Európskej únie, musia sa na financovaní podieľať účasťou vo výške 5 %, v novom programovom období by to malo byť 8 %.

„Mestá, obce a župy opakovane ukázali, že sú schopné pomôcť štátu zvládnuť aj krízové situácie. Dnes, uprostred vážnej krízy, môžu štátu a ľuďom pomôcť ešte viac – realizáciou projektov z európskych fondov. V aktuálnej situácii si to mnohé nemôžu dovoliť. Je čas umožniť im čerpať eurofondy bez spolufinancovania,“ povedal predseda KDH Milan Majerský.

Z eurofondov chcú hradiť i prípravu projektov

Ekonomický expert a člen vedenia KDH Jozef Hajko uviedol, že z balíka eurofondov v programovom období 2021 až 2027 by malo pri hrubom odhade obciam a mestám ísť asi 4,1 mld. eur. Päťpercentné spolufinancovanie by predstavovalo asi 200 miliónov eur rozložených na viacero rokov. Pri 8-percentnom spolufinancovaní, ktoré avizoval rezort financií, by išlo o 330 miliónov eur.

„Pri porovnaní toho, o čo môžeme prísť pri podmienke spoluúčasti a čo môžeme získať jej zrušením, jednoznačne víťazí nulová spoluúčasť. Prospech z toho môžu mať všetci – štát, samosprávy a hlavne občania,“ tvrdí Hajko.

KDH okrem nulového spolufinancovania tiež navrhuje, aby samosprávy mohli z európskych fondov hradiť prípravu projektov, teda medzi oprávnené výdavky zaradiť napríklad projektové dokumentácie, štúdie, analýzy či odborné poradenské služby. Spoločne so zrýchlením financovania by išlo o silné pozvanie na účinné čerpanie eurofondov.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Čerpanie eurofondov, Eurofondy
Zdroj: Webnoviny.sk – KDH žiada vládu, aby samosprávam pomohla pri financovaní europrojektov. Pomohlo by to štátu aj ľuďom (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika