Novela zákona o COVID preukazoch je podľa SOPK dôležitá najmä z hľadiska chodu ekonomiky

Novela zákona o COVID preukazoch je podľa SOPK dôležitá najmä z hľadiska chodu ekonomiky

30.7.2021 (Webnoviny.sk) – Novela zákona o COVID preukazoch je dôležitá najmä z hľadiska riadneho chodu ekonomiky. V stanovisku k novele zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia to uviedol predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

Ako podotkol, je potrebné zabezpečiť, aby ekonomika fungovala, aby sa neprepúšťalo, aby priemysel mohol vyrábať a aby fungovali služby. Mihók poukázal na to, že práve v ekonomike sa vytvárajú potrebné zdroje napríklad aj pre zdravotníctvo, školstvo a ďalšie oblasti.

Delenie je citlivé

Delenie občanov na zaočkovaných a nezaočkovaných je podľa predsedu komory veľmi citlivé a môže priniesť veľa problémov a napätia. „My teraz naozaj nepotrebujeme rozdelenú spoločnosť, pretože tá stráca dynamiku a ak chce Slovensko uspieť v medzinárodnej konkurencii, musí sa posúvať dopredu a rásť,“ zdôraznil Mihók.

Podľa predsedu SOPK je správne, že nezaočkovaní budú mať zadarmo testy hradené štátom na vstup do obchodov a do zamestnania, a že sa v prípade zhoršenia epidemickej situácie budú môcť testovať priamo na pracovisku.

Na druhej strane je však podľa neho namieste otázka, kto bude hradiť zamestnávateľom náklady spojené s testovaním, keď sa budú zamestnanci testovať bezplatne priamo u zamestnávateľa.

Ochrana a podpora podnikania

Slovenská obchodná a priemyselná komora je verejnoprávna inštitúcia, ktorá pôsobí na celom území Slovenska a je zameraná na ochranu a podporu podnikania a na koordináciu spoločných záujmov svojich členov v podnikateľskej činnosti v tuzemsku i v zahraničí.

Z odvetvového hľadiska sú jej členmi podnikateľské subjekty naprieč celým hospodárstvom – výrobné, obchodné firmy, banky, poisťovne, spoločnosti poskytujúce služby, poľnohospodárske a potravinárske subjekty a tiež stredné odborné školy.

Viac k témam: antigénové testy, COVID certifikát, podpora, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk – Novela zákona o COVID preukazoch je podľa SOPK dôležitá najmä z hľadiska chodu ekonomiky © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika