V bani v Novákoch vyhorel metán a zranených je niekoľko ľudí, prvotné správy hovorili o výbuchu

V bani v Novákoch vyhorel metán a zranených je niekoľko ľudí, prvotné správy hovorili o výbuchu

26.4.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 26. apríla 21:08

V bani v Novákoch došlo v stredu podvečer k vyhoreniu nahromadeného metánu a zranených je niekoľko ľudí. Pôvodne informácie hovorili o výbuchu plynu.

Záchranná akcia pod zemou bola v réžii Banskej záchrannej služby, zranených na povrchu prevzali záchranári.

Štyria zranení v kritickom stave

Po požiari evidujú deväť zranených, z čoho sú štyria ťažko zranený v kritickom stave a štyria stredne ťažko zranení.

Na mieste boli štyri posádky rýchlej zdravotnej pomoci a rýchlej lekárskej pomoci a v úvode dva vrtuľníky, ktoré sa starali o ťažko zranených. Informoval o tom štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič na stredajšej tlačovej besede.

„Od prvého okamihu sme v kontakte s riaditeľmi všetkých nemocníc. Pacienti boli transportovaní prioritne v nemocniciach, kde sú popáleninové oddelenia. V nemocnici Bratislava – Ružinov sú hospitalizovaní dvaja pacienti s ťažkými poraneniami na umelej pľúcnej ventilácii na oddelení ARO. Dvaja pacienti sú hospitalizovaní v Košickej nemocnici – Šaca, taktiež na pľúcnej ventilácii s ťažkými zraneniami,“ informovala štátna tajomníčka MZ SR Lenka Družkovská a dodala, že následne boli piati pacienti ošetrení v nemocnici v Bojniciach.

Popáleniny na 30 až 40 percentách tela

V nemocnici bol ošetrený aj jeden stredne ťažko zranený pacient, ktorý je momentálne hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny a je pri vedomí. „Ošetrení boli aj traja pacienti s ľahšími poraneniami a sú hospitalizovaní na traumatologickom oddelení,“ dodala Družkovská.

Ako informoval riaditeľ Univerzitnej nemocnice Alexander Mayer, dvaja pacienti boli trasportovaní leteckou záchrannou službou do nemocnice v Bratislave. Pri požiari v bani utrpeli popáleniny na 30 až 40 percentách tela.

„Kolegovia pracujú na tom, aby im poskytli čo najkomplexnejšiu starostlivosť. Veľmi by som si prial, aby všetko dopadlo dobre a ubezpečujem príbuzných, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme im pomohli a dostali ich z vážnej situácie, do ktorej sa týmto nešťastím dostali,“ uviedol Mayer.

Na miesto smerovali aj Heger a Hirman

„Úzka kooperácia s nemocnicami a s ministerstvom zdravotníctva mala za účel čo najrýchlejšie presunúť pacientov do správneho zdravotníckeho zariadenia. V priebehu dvoch hodín a desiatich minút sa nám podarilo v rámci spolupráce všetkých zložiek dopraviť pacientov spod zeme až do zdravotníckych zariadení,“ uzavrel riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Július Pavčo.

Na miesto nešťastia smerovali aj premiér Eduard Heger a aj minister hospodárstva Karel Hirman, rovnako aj predseda Hlavného banského úradu Erich Veselényi.

Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu, budú v poriadku. „Veľká vďaka patrí záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym,“ uviedla hlava štátu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister hospodárstva SR, Premiér Slovenskej republiky, Prezidentka SR, Výbuch, Výbuch plynu, Výbuch v bani, Výbuch v bani Nováky
Zdroj: SITA.sk – V bani v Novákoch vyhorel metán a zranených je niekoľko ľudí, prvotné správy hovorili o výbuchu © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika