Ruská ekonomika sa otriasa, nie je čas šliapnuť na brzdu, vyplýva z analýzy Yaleovej univerzity

Ruská ekonomika sa otriasa, nie je čas šliapnuť na brzdu, vyplýva z analýzy Yaleovej univerzity

Kremeľ zverejňuje len „priaznivé ekonomické správy, selektívne vyhadzuje nepriaznivé metriky, pričom zverejňuje len tie, ktoré sú priaznivejšie“, tvrdia výskumníci

Výskumný tím Fakulty manažmentu Yaleovej univerzity zverejnil analýzu s názvom Odchod podnikov a sankcie ochromujú ruskú ekonomiku, v ktorej sa zaoberá rozšíreným naratívom, že jednota sveta v boji proti Rusku sa akosi zvrhla na „vojnu ekonomického opotrebovávania, ktorá si vyberá svoju daň na Západe“ vzhľadom na údajnú „odolnosť“ a dokonca „prosperitu“ ruskej ekonomiky.

„To je jednoducho nepravdivé – a je to odraz všeobecne rozšírených, avšak fakticky nesprávnych nedorozumení o tom, ako sa ruská ekonomika v skutočnosti drží uprostred exodu viac ako tisíc globálnych spoločností a účinkov medzinárodných sankcií,“ uvádzajú výskumníci v abstrakte analýzy.

To, že tieto nedorozumenia pretrvávajú, nie je podľa nich prekvapujúce. Tvrdia, že odvtedy, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil útok na Ukrajinu, Kremeľ zverejňuje len „priaznivé ekonomické správy, selektívne vyhadzuje nepriaznivé metriky, pričom zverejňuje len tie, ktoré sú priaznivejšie“.

Experti vysvetlili, že pri výskume využívali aj nekonvenčné zdroje. Napríklad vysokofrekvenčné údaje o spotrebiteľoch, správy od medzinárodných obchodných partnerov Ruska či informácie z komplexných údajov o preprave.

Ako uvádzajú, výsledkom je „jedna z prvých komplexných ekonomických analýz, ktorá meria súčasnú ruskú ekonomickú aktivitu päť mesiacov od spustenia invázie a hodnotí ruský ekonomický výhľad“.

Z analýzy vyplýva, že odchod podnikov a sankcie katastrofálne ochromujú ruskú ekonomiku:

„Strategická pozícia Ruska ako vývozcu komodít sa nezvratne zhoršila, keďže sa teraz zo slabej pozície vyrovnáva so stratou svojich bývalých hlavných trhov a čelí strmým výzvam pri uskutočňovaní ‚otočky k Ázii‘ s nezastupiteľným vývozom, ako je plynovod…Napriek určitej pretrvávajúcej netesnosti ruský dovoz do značnej miery skolaboval a krajina čelí veľkým výzvam pri zabezpečovaní dôležitých vstupov, dielov a technológií od váhavých obchodných partnerov, čo vedie k rozsiahlemu nedostatku dodávok v rámci domácej ekonomiky…Napriek Putinovým ilúziám o sebestačnosti a substitúcii dovozu sa ruská domáca výroba úplne zastavila bez kapacity nahradiť stratené podniky, produkty a talenty. Vyprázdnenie ruskej domácej inovačnej a výrobnej základne viedlo k prudkým nárastom cien a úzkosti spotrebiteľov…V dôsledku odchodu podnikov Rusko prišlo o spoločnosti predstavujúce približne 40 percent jeho HDP, čím sa zvrátili takmer všetky zahraničné investície v hodnote troch desaťročí a nastal bezprecedentný únik kapitálu a obyvateľstva v rámci masového exodu ruskej ekonomickej základne…Putin sa uchyľuje k zjavne neudržateľným, dramatickým fiškálnym a monetárnym intervenciám, aby vyrovnal tieto štrukturálne ekonomické nedostatky, ktoré poslali vládny rozpočet prvýkrát po rokoch do deficitu a odčerpali zahraničné rezervy aj pri vysokých cenách energií. A financie Kremľa sú v oveľa, oveľa horšej núdzi, ako sa bežne chápe…Ruské domáce finančné trhy, ako indikátor súčasných podmienok a budúcich vyhliadok, sú tento rok najhoršími trhmi na celom svete napriek prísnym kontrolám kapitálu… Rusko je v podstate odrezané od medzinárodných finančných trhov, čím sa obmedzuje jeho schopnosť využívať zdroje kapitálu potrebného na revitalizáciu jeho zmrzačeného hospodárstva.“

Viac info na trend.sk

0Shares
Ekonomika Správy Svet