Ruská ekonomika smeruje ku kolapsu, hovorí tajná správa

Ruská ekonomika smeruje ku kolapsu, hovorí tajná správa

Tajná správa pre vedenie Ruskej federácie načrtáva skutočný ekonomický stav, v ktorom sa Rusko ocitlo v dôsledku rozpútanej agresie voči Ukrajine a následných sankcií z krajín civilizovaného sveta. Kópiu správy získala agentúra Bloomberg.

Stručným záverom utajovanej správy je, že Rusko by mohlo čeliť dlhšej a hlbšej recesii, keďže vplyv amerických a európskych sankcií sa zintenzívňuje. Najväčšia rana padne na priemyselné odvetvia, na ktoré sa ruská ekonomika už mnoho rokov najviac spolieha.

Ako agentúra poznamenáva, dokument bol výsledkom mesiacov práce ruských úradníkov a odborníkov, ktorí sa snažili posúdiť skutočný vplyv ekonomickej izolácie Ruskej federácie v dôsledku invázie na Ukrajinu – a vykresľuje oveľa „pochmúrnejší výhľad“ ako predložené oficiálne vyhlásenia. Píše portál Forum24.cz

Dva z troch scenárov v správe ukazujú, že pokles hospodárstva sa v roku 2023 zrýchli a na predvojnovú úroveň sa vráti až na konci desaťročia alebo dokonca oveľa neskôr. Najoptimistickejší scenár predpovedá pokles ruskej ekonomiky o 8,3 % v roku 2023 v porovnaní s rokom 2021 a o 6 % v roku 2024. Naproti tomu „stresový scenár“ predpokladá pokles HDP o 11 % v roku 2023 a pokles o 11,9 % v roku 2024 v porovnaní s rokom 2021.

Vo všetkých scenároch sa predpokladá zvýšený tlak zo strany sankcií, ku ktorým sa pravdepodobne pripojí ešte viac krajín. Náhle európske odmietnutie ruskej ropy a plynu by poškodilo schopnosť Kremľa zásobovať domáci trh.

Tlak na ruské hospodárstvo zvyšujú aj technologické a finančné obmedzenia. V správe sa odhaduje, že do roku 2025 by z krajiny mohlo odísť až 200 000 IT profesionálov.

0Shares
Ekonomika