Jankovská na súd neprišla a jej advokát opakovane odmietol obžalobu, vypovedal však kľúčový svedok

Jankovská na súd neprišla a jej advokát opakovane odmietol obžalobu, vypovedal však kľúčový svedok

7.9.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 7. augusta 14:26

Okresný súd v Trnave v stredu otvoril hlavné pojednávanie v prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou, jej svata Petra Vaska a bývalého šéfa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera, ktorí čelia obvineniu z vydierania, marenia spravodlivosti a zneužitia marenia spravodlivosti.

Pojednávanie sa koná napriek neprítomnosti Jankovskej a jej svata. Obaja sa ospravedlnili, dali však súhlas na konanie v ich neprítomnosti.

Vida musel zmeniť výpoveď

Bývalý vysoký policajný funkcionár Róbert Krajmer na začiatku pojednávania vyhlásil, že je nevinný a skutku, ktorý mu obžaloba kladie za vinu, sa nedopustil.

Svedok-poškodený Michal Vida vo svojej výpovedi povedal, že na jar roku 2018 súhlasil s ponukou Petra Vaska zmeniť jeho výpoveď vo vzťahu k vtedajšej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej za čiastku 50-tisíc eur a za vybavenie oslobodzujúcich rozsudkov na súdoch v Trenčíne a Topoľčanoch.

Ak by na ponuku nepristúpil, zariadia jeho odsúdenie na nepodmienečný trest odňatia slobody. Vida od roku 2015 hovoril o trestnej činnosti Moniky Jankovskej, Petra Vaska a ďalších ľudí, v roku 2018 otočil. Jeho zmenené výpovede mali smerovať k očisteniu mena Moniky Jankovskej, ale aj k tomu, aby sa do vyšetrovacej väzby dostal podnikateľ Ondrej Janíček. Súd po rozsiahlej výpovedi Vidu pojednávanie odročil na 13. októbra.

Porušenie práv Jankovskej

Monika Jankovská podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry zorganizovala zmenu výpovede Michala Vidu, ktorý pôvodne hovoril o úplatku pre ňu, za ktorý mala odsúdiť podnikateľov Ondreja Janíčka a Jozefa Strelčíka, čím sa mala dopustiť zločinu vydierania.

Obhajca Jankovskej Peter Erdős v hodinu trvajúcom vyjadrení odmietol obžalobu. Podľa jeho názoru bolo porušené právo jeho klientky na obhajobu, pretože nemala možnosť preštudovať si vyšetrovací spis.

Spochybnil aj právnu kvalifikáciu skutku, z ktorého je jeho klientka obvinená. Z vyšetrovania podľa neho nevyplýva, že by sa dopustila násilia alebo hrozby násilia. Obžalobu odmietli aj obhajcovia ďalších dvoch obvinených.

Viac k témam: Súdy, úplatkárstvo, Vydieranie
Zdroj: Webnoviny.sk – Jankovská na súd neprišla a jej advokát opakovane odmietol obžalobu, vypovedal však kľúčový svedok © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika