Slovensko ešte pred finančnou krízou dobiehalo úroveň Česka aj Únie, ale stratilo dych a v posledných rokoch stagnuje

Slovensko ešte pred finančnou krízou dobiehalo úroveň Česka aj Únie, ale stratilo dych a v posledných rokoch stagnuje

31.12.2022 (Webnoviny.sk) – Slovensku sa v období pred finančnou krízou darilo dobiehať západnú aj českú ekonomickú úroveň, v posledných rokoch však stagnujeme.

Ako sa ďalej uvádza v komentári Národnej banky Slovenska (NBS) porovnávajúcom vývoj Českej a Slovenskej republiky po rozpade ich spoločného štátu, štartovacia pozícia Slovenska nebola v prvých rokoch jeho existencie dobrá, keď v roku 1995 hrubý domáci produkt na obyvateľa v parite kúpnej sily nedosahoval ani polovicu krajín dnešnej EÚ 27.

Dobiehanie sa takmer zastavilo

Slovensko pritom nezaostávalo len za krajinami EÚ 27, ale aj za Českom, ktoré už v tomto období dosahovalo 77,9 % úrovne krajín EÚ 27.

Medzi rokmi 2000 a 2010 však Slovensko zaznamenalo výrazný pokrok, keď sa dotiahlo na 76,7 % priemeru EÚ 27 a zhruba 90 % českej úrovne a výraznejšie predbehlo aj Maďarsko a Poľsko.

„Po roku 2010 však slovenská ekonomika stratila dych a dobiehanie západu sa takmer zastavilo,“ konštatujú analytici NBS.

Rast HDP sa pretavil aj do rastu priemernej mzdy v stálych cenách, ktorá sa medzi rokmi 1993 a 2021 zhruba zdvojnásobila. Podobne priemerný starobný dôchodok dosiahol zhruba 1,9-násobok úrovne z roku 1993.

Vzrástlo zadlženie

Slovenské mzdy a dôchodky však zaostali za vývojom v Česku, keď bola česká priemerná mzda v roku 2021 až 2,5-krát vyššia ako v roku 1993.

Okrem nárastu reálnej mzdy však vzrástlo aj zadlženie domácností. Z hľadiska krajín V4 je u nás dlh domácností najvyšší.

Zadlžil sa však aj štát. V roku 1995 bol verejný dlh Slovenska mali o niečo vyšší ako 20 % HDP. Odvtedy dlh k veľkosti ekonomiky narástol trojnásobne a za rok 2021 už presahuje maastrichtskú hranicu 60 % HDP.

Ani v Českej republike neostal dlh na úrovniach ako na začiatku existencie samostatného štátu. Od úrovne presahujúcej 13 % HDP v roku 1995 sa dostal v roku 2021 na hranicu 42 % HDP.

Trh práce zaostával

Slovensko malo podľa analytikov horšiu východiskovú pozíciu aj v prípade trhu práce. V roku 1993 dosiahla u nás miera nezamestnanosti 14,4 %, čo bolo trikrát viac ako v Čechách. Na prelome storočí sa u nás miera nezamestnanosti približovala k 20 %.

Nasledoval však postupný pokles, ktorý len dočasne prerušila finančná kríza a jej následky. Miera nezamestnanosti dosiahla historické minimum v roku 2019 na úrovni 5,7 %.

Aj v tomto prípade sa lepšie darilo Česku, ktoré zaznamenalo najnižšiu mieru nezamestnanosti spomedzi všetkých krajín únie na úrovni 2 %.

Viac k témam: Slovenská ekonomika
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko ešte pred finančnou krízou dobiehalo úroveň Česka aj Únie, ale stratilo dych a v posledných rokoch stagnuje © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika