Európska únia schválila štvrtý balík sankcií voči Rusku, aby už Putin ukončil vojnu na Ukrajine

Európska únia schválila štvrtý balík sankcií voči Rusku, aby už Putin ukončil vojnu na Ukrajine

15.3.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 15. marca 2022, 12:20

Rada Európskej únie (EÚ) potvrdila uvalenie štvrtého balíka sankcií v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Rada v tlačovej správe informovala, že opatrenia zahŕňajú zákaz všetkých transakcií s určitými štátnymi spoločnosťami, zákaz poskytovania akýchkoľvek ratingových služieb, ako aj prístupu k akýmkoľvek predplatiteľským službám v súvislosti s ratingovými činnosťami Rusom alebo ruským subjektom, rozšírenie zoznamu sankcionovaných osôb s väzbami na ruský sektor obrany a priemysel, zákaz nových investícií do ruského energetického sektora a komplexné obmedzenie vývozu zariadení, technológií a služieb pre energetický priemysel, aj obmedzenia týkajúce sa luxusných tovarov, železa a ocele.

Súčasťou balíka sú aj sankcie na kľúčových oligarchov, lobistov a propagandistov a kľúčové spoločnosti v oblasti letectva, armády a dvojakého použitia, stavby lodí a strojárstva.

„Ako pokračuje vojna prezidenta Putina proti ukrajinskému ľudu, tak pokračuje aj naše odhodlanie podporovať Ukrajinu a ochromiť financovanie vojnovej mašinérie Kremľa. Tento štvrtý balík sankcií je ďalšou veľkou ranou pre ekonomickú a logistickú základňu, na ktorú sa Rusko spolieha pri uskutočňovaní invázie na Ukrajinu. Cieľom sankcií je, aby prezident Putin zastavil túto neľudskú a nezmyselnú vojnu,“ vyjadril sa šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Rada tiež odsúhlasila, aby sa Európska komisia v mene EÚ pridala k viacstrannému vyhláseniu o ruskej invázii v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO). EÚ v ňom potvrdzuje svoju pripravenosť na podniknutie nevyhnutných krokov na podporu Ukrajiny a voči Rusku a Bielorusku, ktoré Moskve pomáha.

Opatrenia čoskoro vyjdú v Úradnom vestníku EÚ.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska únia schválila štvrtý balík sankcií voči Rusku, aby už Putin ukončil vojnu na Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika