Z Ríma prišla smutná správa, vo veku 98 rokov zomrel kardinál Jozef Tomko

Z Ríma prišla smutná správa, vo veku 98 rokov zomrel kardinál Jozef Tomko

8.8.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 8. augusta 12:25

Vo svojom bydlisku v Ríme v pondelok v skorých ranných hodinách zomrel vo veku 98 rokov v kruhu svojich najbližších spolupracovníkov kardinál Jozef Tomko. Informuje o tom Konferencia biskupov Slovenska.

Kardinála pochovajú v Košiciach

O tom, kedy sa bude konať rozlúčka so zosnulým kardinálom Jozefom Tomkom v Ríme, rozhodne v nasledujúcich hodinách pápež František.

Keď padne toto rozhodnutie, podľa toho Konferencia biskupov Slovenska (KBS) urobí ďalšie kroky v tom, kedy sa bude konať rozlúčka s kardinálom Tomkom na Slovensku, kde má pripravenú hrobku v katedrále sv. Alžbety v Košiciach.

KBS v pondelok na tlačovom brífingu vydala vyhlásenie týkajúce sa smrti kardinála Tomka. Predseda Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský na ňom v krátkosti spomenul niektoré posledné okamžiky súvisiace so zosnulým kardinálom.

Príklad krásneho človeka

Patrila medzi ne návšteva pápeža Františka v Košiciach, alebo ďakovná púť do vatikánskej auly Pavla VI., ako i poďakovanie sa za návštevu pápeža Františka.

„Bol to človek, ktorý miloval svoju krajinu, miloval ľud tejto krajiny, bol ušľachtilý a duchovne vzpriamený,“ uviedol Zvolenský na adresu kardinála Tomka a dodal, že toto všetko z neho vychádzalo z jeho hlbokej viery v Boha.

„Kardinál Jozef Tomko bol aj prefektom Kongregácie pre evanjelizáciu národov a keď prišiel, prišiel ako človek, ktorý chcel slúžiť Bohu. Ostáva pre nás všetkých veľkým životným príkladom krásneho človeka a aj vynikajúceho kňaza, biskupa a kardinála,“ pripomenul Zvolenský.

Najstarší člen kolégia kardinálov

Kardinál Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v obci Udavské, bol slovenský rímskokatolícky biskup, kardinál, náboženský spisovateľ a emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov a emeritný predseda Pápežského komitátu pre medzinárodné eucharistické kongresy. Po smrti kardinála Alberta Vankoyea 29. júla 2021 sa stal najstarším žijúcim členom kolégia kardinálov.

Jozef Tomko navštevoval základnú školu vo svojej rodnej obci v Udavskom pri Humennom. Na gymnázium v Michalovciach nastúpil v roku 1935 a štúdia na ňom ukončil v roku 1943.

Kňaz žil v zahraničí

V školskom roku 1943-44 vstúpil do seminára a začal študovať na Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. Na jeseň roku 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma, kde študoval na Pápežskej luteránskej univerzite.

Za kňaza bol vysvätený 12. marca 1949 v Ríme a 24. apríla 1985 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za proprefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov a na generálnej audiencii súčasne oznámil, že na Turice vymenuje 28 nových kardinálov, a medzi nimi aj arcibiskupa Jozefa Tomka.

Po vysvätení za kňaza sa nemohol pre nástup komunistického režimu vrátiť na Slovensko. Táto možnosť sa mu naskytla až v roku 1968, ale v čase tzv. normalizácie jeho emigrácia pokračovala.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Z Ríma prišla smutná správa, vo veku 98 rokov zomrel kardinál Jozef Tomko © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika