Vláda nemôže podľa Pčolinského zavádzať výdavkové limity v čase krízy. Dúfa, že Brusel urobí výnimku

Vláda nemôže podľa Pčolinského zavádzať výdavkové limity v čase krízy. Dúfa, že Brusel urobí výnimku

3.12.2022 (Webnoviny.sk) – Výdavkové limity sú podľa podpredsedu Národnej rady SR Petra Pčolinského (Sme rodina) technicko-legislatívny problém, na ktorého riešení sa intenzívne pracuje.

Pomoc ľuďom

Vyzerá to tak, že sa dohodneme s Európskou komisiou a dostaneme výnimku vzhľadom na to, že prebieha vojna, je tu energetická kríza. Bude prijatý mechanizmus, ktorý umožní takúto výnimku,“ povedal v sobotu Pčolinský v relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko.

Dodal, že pre vládu je neakceptovateľné zavádzať výdavkové stropy v čase, keď treba doručiť pomoc ľuďom. Ak by ich aplikovala, nemohla by napríklad vykryť ľuďom zvýšené výdavky za energie, zaplatiť zvýšenie platov učiteľov či lekárov v takej výške, v akej to chce urobiť.

Ja som zástancom toho, že v čase, keď je kríza, jednoducho štát musí ľuďom pomáhať, vláda sa musí zadĺžiť a tie peniaze ľuďom dať. Keď sa znova dostaneme do normálu, potom môžeme škrtať,“ myslí si Pčolinský.

Strašenie zo SaS

Podľa Pčolinského ide o strašenie zo strany hnutia Sloboda a Solidarita, že Slovensko v téme výdavkových limitov klame Európsku komisiu.

Nie je to pravda. Klamanie by znamenalo, že nepoviete pravdu. Európska komisia vie, aká je realita, veľmi intenzívne sa s nimi rokujeme niekoľko týždňov,“ podotkol.

Výdavkové stropy

Slovensko si pôvodne stanovilo zavedenie výdavkových limitov ako jeden z míľnikov Plánu obnovy a odolnosti a po marcovom schválení príslušnej legislatívy ho deklarovalo ako splnený. Ministerstvo financií SR však neskôr odmietlo návrh Rady pre rozpočtovú zodpovednosť na výpočet týchto limitov a do prípravy nového rozpočtu ich nezahrnulo.

Európska komisia nedávno požiadala Slovensko, aby našlo riešenie, ktoré by umožnilo do zákona o rozpočte zahrnúť výdavkové stropy a zároveň zachovať potrebu flexibility v kontexte prebiehajúcej energetickej krízy.

Viac k témam: energetická kríza, Plán obnovy, politická diskusia, Pomoc ľuďom, Výdavkové limity, Výdavkové stropy
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda nemôže podľa Pčolinského zavádzať výdavkové limity v čase krízy. Dúfa, že Brusel urobí výnimku © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ekonomika