Bol tichý, pokojný a pritom najkrutejší mafián – Luigi Putrone

Bol tichý, pokojný a pritom najkrutejší mafián – Luigi Putrone

Písali sa 90. roky, keď sa v Ústí nad Labem ukryl jeden z najhorších mafiánov talianskej Cosy Nostry. Áno, tento mafián sa uchýlil do Čiech a snažil sa skryť pred rozsudkom doživotie. Luigi Putrone sa podieľal na desiatkach popráv a sám zabil deväť ľudí vrátane dieťaťa a dvoch sudcov. V Ústí si našiel partnerku a podnikal.

Luigi Putrone sa narodil v roku 1961. Svoje detstvo strávil v prístavnom mestečku Porto Empedocle v provincii Agrigento na juhozápade Sicílie. Už od útleho detstva to k mafii nemal ďaleko. Jeho rodina totiž bola zapojená do činnosti známej mafiánskej organizácie Cosa Nostra. Luigi Putrone sa tak už ako mladý stal hlavou krvavé odnože klanu. Tá sa zaoberala likvidáciou nepohodlných ľudí. Talianske súdy ho preto odsúdili celkovo trikrát – zakaždým v jeho neprítomnosti a zakaždým na doživotie. Keď jeho klan získal dôkazy o tom, že jeden z mafiánov spolupracuje s políciou, Putrone uniesol jeho syna a rozpustil ho v kyseline.

Obchodoval s parfumami
V Česku sa Putrone ukrýval na stratené doklady Taliana Umberta Bonfiglio. So svojou životnou partnerkou – Češkou Nikol Horvátová sa zoznámil na diskotéke. Žili spolu v byte vo Vojanova ulici na ústeckom sídlisku Krásne Březno. „Vždy bol veľmi dobrý. O tom, čo sa o ňom hovorí, ja nič neviem. O minulosti nikdy nehovoril, „povedala Horvátová.

Putrone sa v Ústí nad Labem živil predajom talianskych parfumov. Obchod mal v Ústeckom nákupnom centre Labe. Firma sa volala René & Umberto, jeho spoločníkom bol René Slepčík. Ten tvrdil, že o skutočnej identite svojho obchodného partnera nemal ani tušenie.
Slovenská police preverila aj Slepčíkovu rodinu, či Putronemu pri jeho skrývanie pomáhala, ale vyšetrovanie to nepreukázalo.

Talianska polícia získala informácie o Putroneho úkrytu v Čechách až po niekoľkých rokoch, v roku 2005. V auguste ho českí a talianski policajti zatkli vo chvíli, keď si išiel kúpiť do miestneho obchodu pečivo. Putrone bol tak zaskočený, že sa nezmohol na odpor.

Počas výsluchu Putrone sedel na stoličke a nad ním stálo ozbrojené komando. Výsluch trval niekoľko hodín, mafián toho ale moc nepovedal. Presne dokázal, čo znamená omerta, v kódexe mafie zákon mlčania.

Sľúbil, že neutečie
„Vôbec nebol nervózny. Ako by bol zmierený a čakal na to, že raz ho dopadnú, „spomína sudca Ondřej Peřich, ktorý Putroneho poslal do väzby a následne rozhodol o jeho vydanie do Talianska.

Najviac ho na Putronem zaujal jeho prístup. „Hoci vedel, čo spáchal a že za to dostal v Taliansku doživotie, navrhol, aby sme nahradili väzbu písomným sľubom, že bude k súdu dochádzať a nebude sa vyhýbať vydávaciemu riadenia,“ poznamenal Peřich.

Putrone putoval do väzobnej väznice v Litoměřiciach, odkiaľ bol prevezený aj na Pankrác. Medzitým Taliani tesne pred vypršaním lehoty poslali do Česka žiadosť o jeho vydanie. Mafián do rodnej krajiny ale nechcel.

„Všetky skutky, ktoré sú mu pripisované, popiera. Neverí talianskym súdom, ktoré sú podľa neho pod vplyvom tamojších zločincov – mafiánov. Tí v snahe zachrániť sa pred justíciou klamú a vraždy hádžu na neho, „uviedol Putroneho obhajcu Jiří Nedvědický. Ústecký krajský súd ale Putroneho 15. marca 2006 do Talianska vydal.

Čo je s Putronem teraz, nie je jasné. Podľa pôvodných rozsudkov síce dostal doživotie, podľa článku talianskeho webu Agrigento TG24 z marca 2013 bol ale Putronemu za spoluprácu s vyšetrovateľmi znížený trest na 7 rokov a 4 mesiace.

Autor: Štefan Čambal

0Shares
Kultúra Zaujímavosti