Hudobník Sting prerušil svoj koncert vo Varšave: Vyjadril sa k vojne a varoval ľudí

Hudobník Sting prerušil svoj koncert vo Varšave: Vyjadril sa k vojne a varoval ľudí

Britský hudobník Sting v sobotu večer prerušil svoj koncert v poľskom hlavnom meste Varšava, aby varoval publikum, že demokracia je na celom svete ohrozená, a odsúdil vojnu na Ukrajine ako „absurditu založenú na lžiach“.

Sting zároveň požiadal populárneho poľského herca Macieja Stuhra, aby sa k nemu pripojil na pódiu a tlmočil jeho varovanie, že demokracii vážne hrozí zánik.

„Alternatívou demokracie je väzenie, väzenie mysle. Alternatívou k demokracii je násilie, útlak a mlčanie,“ povedal 70-ročný hudobník, vlastným menom Gordon Sumner, informuje AllNewsPress.

Sting predniesol svoje posolstvo v krajine, ktorá hraničí s Ukrajinou, kde Rusko 24. februára 2022 začalo inváziu, ktorá už zabila desaťtisíce ľudí a milióny vyhnala z domovov. Poľsko sa stalo útočiskom pre viac Ukrajincov ako ktorákoľvek iná krajina na svete.

„Vojna na Ukrajine je absurdita založená na lži. Ak túto lož prehltneme, pohltí nás,“ povedal Sting, ako uviedla televízia TVN24.

Spevák narážal na výhovorky, ktorými Rusko ospravedlňuje svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu, vrátane tvrdenia Kremľa, že cieľom Moskvy je „denacifikovať“ Ukrajinu , ktorú vedie židovský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Potlesk vyvolal najmä Stingov výrok, že „demokracia je chaotická a frustrujúca, ale stále stojí za to za ňu bojovať“.

Európska únia a ľudskoprávne organizácie často obviňujú poľskú populistickú vládu z podkopávania demokratických noriem prostredníctvom jej snáh o sprísnenie kontroly nad súdmi a médiami, obmedzovania reprodukčných práv žien a rétoriky zameranej proti LGBTQ.

V rámci svojho prebiehajúceho turné „My Songs“ navštívil Sting dnes, 31. júla 2022, festival vo Slavkove pri Brne.

Zdroj: AllNewsPressTVN24

0Shares
Hudba Kultúra