Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek

30.5.2023 (SITA.sk) – Vo veku 70 rokov v utorok zomrel umelec Alexej Vojtášek. Pre agentúru SITA to potvrdil teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza, ktorý bol priateľom umelca.

Vojtášek patril medzi najvýraznejších predstaviteľov tretej moderny, Generácie 1950. Pred pätnástimi rokmi sa stal prvým laureátom Identifikačného kódu Slovenska. Nedávno nositeľ Krištáľového krídla.

„Pripravil desiatky výstav, patrí i bude patriť medzi najobľúbenejších umelcov dneška. V začiatkoch tvorby sa predstavil ako excelentný grafik. Ilustroval množstvo kníh. Každým dielom bol úspešnejší, pretože bolo nositeľom veľkej hodnoty,“ uviedol o zosnulom umelcovi jeho priateľ.

„Jeden, ak nie jediný a najbližší kamoš. A nielen môj. Vtedy, dávno sme bítničili, boli hipisáci, obdivovali budhizmus a verili v ľudskosť. Snáď sme takí aj boli a potom chceli byť,“ vyznal sa Moza a dodal, že keď sa Vojtášek začal venovať maľbe, prekvapil ho.

„Postupne som si uvedomil, že aj tu vnímal svet s nadhľadom. Bol mimoriadne múdry. No, intelektuál. Žil bohatstvom rodiny, tvorivosti ateliéru a svetom hodnôt okolo,“ dodal historik umenia.

Alexej Vojtášek

sa narodil 13. decembra 1952 v Roudnici nad Labem. V rokoch 1973 až 1980 študoval na Vysokej škole výtvarných umení Bratislave, na oddelení grafiky a knižnej ilustrácie u profesora Albína Brunovského.

V rokoch 1985 až 1990 pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a neskôr v rokoch 1994 až 1995 pôsobil na Univerzite Komenského na Katedre propagácie a reklamy v Bratislave.

Alex Vojtášek sa zúčastnil na mnohých samostatných i kolektívnych výstavných podujatiach, ilustroval viac ako 100 knižných titulov a jeho diela sa nachádzajú v súkromných aj galerijných zbierkach doma i v zahraničí.

Zúčastnil sa na viacerých medzinárodných sympóziách v Komárne, v Grazi, v Moravanoch nad Váhom, Mojmírovciach a Olšanoch.

V roku 1985 získal cenu na Medzinárodnom trienále kresby v Norimbergu a aj ďalšie ocenenia. Žil v Bratislave a popri komornej maľbe sa venoval aj kresbe, grafike, priestorovým objektom a monumentálnym maliarskym dielam do architektúry.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk – Vo veku 70 rokov zomrel významný slovenský umelec Alexej Vojtášek © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Umenie