Požiar vo Velickej doline zrejme spôsobili zberači lesných plodov (foto)

Požiar vo Velickej doline zrejme spôsobili zberači lesných plodov (foto)

21.7.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 21. júla 11:18

Stredajší požiar vo Velickej doline vo Vysokých Tatrách označil riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko za memento pre všetkých návštevníkov, aby v národnom parku nepoužívali cigarety ani otvorený oheň. Ten vypukol večer, po približne štyroch hodinách sa ho však podarilo uhasiť.

Protipožiarne hliadky

Zasiahol 0,1 hektára územia. Podľa Majka horeli mladé stromy v bezzásahovom území. Ako ďalej dodal pre agentúru SITA, pracovníci národného parku majú v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru rozpísané protipožiarne hliadky a sú usmernení, aby mali „oči na stopkách“.

Majko vyzdvihol aj prácu hasičov, ktorí dokázali rýchlo zareagovať. „Boli sme tiež pripravení s bambi vakom, ak by sa to celé nepodarilo dostať pod kontrolu, pretože les je suchý, bolo to priamo v bezzásahovom území, kde sa chytili čučoriedky a mladé stromy. Vďaka operatívnemu zásahu a zaangažovanosti všetkých sa to podarilo zvládnuť,“ skonštatoval. Správa TANAPu bude škodu podľa jeho slov ešte vyčíslovať.

Výzva návštevníkom parku

Podľa hasičov sú zatiaľ príčiny vzniku požiaru v štádiu vyšetrovania. „Požiar pravdepodobne zapríčinili nelegálni zberači lesných plodov, voči ktorým sme aj deň predtým zasahovali s hliadkou polície,“ nazdáva sa riaditeľ Správy TANAPu.

Po stredajších udalostiach opätovne vyzval návštevníkov najstaršieho národného parku k zodpovednému správaniu sa.

„Zvlášť v týchto dňoch pri potulkách prírodou by mali byť obozretní a pamätať na to, že riziko požiarov stúpa priamo úmerne s ortuťou v teplomere. Nie vždy sa totiž podarí dostať plamene takto rýchlo pod kontrolu,“ pripomenuli pracovníci správy národného parku.

Viac k témam: Požiar, Požiar lesa, Vysoké Tatry
Zdroj: Webnoviny.sk – Požiar vo Velickej doline zrejme spôsobili zberači lesných plodov (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Futbal