Rusi utrpeli na Ukrajine značné straty, pomáhajú zbrane zo Západu a americké systémy HIMARS (video)

Rusi utrpeli na Ukrajine značné straty, pomáhajú zbrane zo Západu a americké systémy HIMARS (video)

19.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajina je momentálne schopná spôsobovať Rusom „značné straty“. Ako referuje spravodajský web CNN, povedal to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, ako viacerí ukrajinskí predstavitelia uviedli, že zbrane zo Západu prispievajú k stabilizácii situácie na bojisku.

„Pre ruskú armádu je čoraz ťažšie držať pozície na dobytom území. Krok za krokom postupujeme, narúšame zásobovanie okupantov a identifikujeme a neutralizujeme kolaborantov,“ povedal Zelenskyj v nočnom videopríhovore k národu.

Americký systém HIMARS

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj si pochvaľuje predovšetkým „včasné dodávky“ delostrelectva s dlhším dosahom, akým je americký systém HIMARS.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Podarilo sa nám stabilizovať situáciu. Je zložitá, napätá, ale úplne pod kontrolou. Dôležitým faktorom, ktorý prispieva k udržaniu obranných línií a pozícií, je včasný príchod systémov HIMARS, ktoré majú chirurgicky presné údery na nepriateľské riadiace stanovištia, muničné a palivové sklady,“ povedal Zalužnyj.

Ukrajina by chcela viac zbraní

Vďaka týmto zbraniam sa ukrajinskej armáde podarilo zrealizovať desiatky útokov ďaleko za ruskými líniami v Doneckej, Luhanskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti. Tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov povedal, že vo vojne je v súčasnosti „úplne iná situácia ako pred mesiacom“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Danilov povedal, že Ukrajina by v budúcnosti chcela viac zbraní, aby naklonila rovnováhu vo svoj prospech a mala „čo najviac kapacít na čo najrýchlejšie ukončenie vojny“.

Regionálny šéf vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že „západné zbrane nefungujú na 100 percent, ale na 200 percent“, vďaka čomu sa ukrajinským jednotkám darí „vyhadzovať do vzduchu“ ruské sklady a veliteľské stanovištia. „Ruským obavám z ďalších dodávok západných zbraní jednoznačne rozumieme,“ podotkol Hajdaj.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: raketový systém HIMARS, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi utrpeli na Ukrajine značné straty, pomáhajú zbrane zo Západu a americké systémy HIMARS (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Futbal