Rusi vinia Ukrajincov z útoku na väzenie raketometmi HIMARS, Konašenkov hovorí o krvavej provokácii

Rusi vinia Ukrajincov z útoku na väzenie raketometmi HIMARS, Konašenkov hovorí o krvavej provokácii

29.7.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 29. júla 13:57

Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že 53 ukrajinských vojnových zajatcov zajatých počas bojov o Mariupoľ zomrelo v dôsledku ukrajinského ostreľovania.

Informačná vojna

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že útok na väzenie Olenivka salvovými raketometmi HIMARS z USA si vyžiadal aj 75 zranených ukrajinských zajatcov a osem väzenských dozorcov. Podľa jeho slov je útok „krvavá provokácia“, ktorej cieľom je odradiť ukrajinských vojakov od kapitulácie.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinské úrady tvrdenia separatistov a Ruska odmietajú. Armáda vyhlásila, že neostreľuje civilné oblasti a útočí len na ruské vojenské ciele.

Zároveň obvinila ruské sily z úmyselného ostreľovania väzenia, aby mohli obviniť Ukrajinu z vojnových zločinov a zakryť mučenie a popravy. Ruské tvrdenia sú podľa ukrajinskej armády súčasť „informačnej vojny s cieľom obviniť ukrajinské ozbrojené sily z ostreľovania civilnej infraštruktúry a obyvateľstva, aby zakryli vlastnú zradnú akciu“.

Klamstvá a provokácie

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že Rusko ostreľovalo kolóniu v Olenivke, aby utajilo mučenie a vraždy zajatcov a aby mohlo obviniť ukrajinskú armádu zo spáchania „vojnových zločinov“.

Podľa generálneho štábu Rusi mučili a popravovali ukrajinských zajatcov v Olenivke „na príkaz okupačnej správy a velenia ruských ozbrojených síl na dočasne okupovanom území Doneckej oblasti“. Pripisovanie viny Ukrajine sú „klamstvá a provokácie, za ktoré nesie zodpovednosť Rusko, agresorská krajina, okupant a sponzor terorizmu“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

V súvislosti so spomenutým mučením zajatcov sa na internete objavilo video, na ktorom ruský vojak mučil ukrajinského vojnového zajatca, pričom ho kastroval nožom. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec už informoval, že sa v tejto záležitosti obrátil na OSN, Európsky výbor na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania a Červený kríž. Lubinec tvrdí, že počínanie ruskej armády je „vojnový zločin“, za ktorý sa musia zodpovedať páchatelia a ich velitelia.

Ukrajinských vojakov vzali do zajatia po neúprosných bojoch o prístav Mariupoľ, kde mesiace strávili v oceliarni Azovstaľ. Po nepretržitých útokoch Ruska zo zeme, vzduchu aj mora sa napokon v máji vzdali. Desiatky vojakov potom vzali do väzení v Ruskom kontrolovaných oblastiach, ako je napríklad Donecká oblasť.

Viac k témam: raketový systém HIMARS, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi vinia Ukrajincov z útoku na väzenie raketometmi HIMARS, Konašenkov hovorí o krvavej provokácii © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Futbal