Beňuš sa postavil na pódium po takmer štyroch rokoch, na Svetovom pohári si vypádloval druhé miesto

Beňuš sa postavil na pódium po takmer štyroch rokoch, na Svetovom pohári si vypádloval druhé miesto

3.6.2023 (SITA.sk) – Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš obsadil 2. priečku v súťaži kanoistov na pretekoch Svetového pohára v nemeckom Augsburgu.

V Bavorsku nestačil iba na domáceho jazdca Siderisa Tasiadisa, za úradujúcim svetovým šampiónom zaostal bratislavský rodák o 3,08 sekundy.

Strieborný medailista z OH 2016 v Riu de Janeiro 35-ročný Beňuš sa v SP dostal na pódium po takmer štyroch rokoch, predtým bol medzi trojicou najlepších ešte v septembri 2019 v Prahe-Troji.

Druhé miesto sa ráta

„Je to veľmi dobrý začiatok sezóny. Netrafil som tam bránku a musel sa vrátiť, no zachránil som to. Zvyšok jazdy bol fajn. Druhé miesto sa ráta, je to super,“ povedal v prenose JOJ Šport Beňuš.

Veľkou vecou je tretia priečka Čecha Jiřího Prskavca, ktorý doteraz zbieral úspechy v kajaku a je v ňom úradujúci olympijský šampión. Rozhodol sa však vyskúšať aj kanoe a v ňom teraz dosiahol zatiaľ najväčší úspech.

Všetci traja jazdci na pódiu absolvovali finálovú jazdu bez trestných sekúnd, pričom Prskavec zaostal za Beňušom iba o 11 stotín sekundy.

Jazda nevyšla Slafkovskému

Finálová jazda nevyšla víťazovi semifinále Alexandrovi Slafkovskému. Skúsený Lipták riskoval a nevyhol sa chybám, úplne minul deviatu bránku a klasifikovali ho napokon na 10. pozícii.

„Vo finále som ukázal, aký je vodný slalom náročný. Aj také sú jazdy a také sú dni. Som šťastný, že som bol vo finále. Zo semifinále som mal dobrý pocit. Vo finále je to o detailoch, ale tie dnes nehrali v môj prospech,“ zhodnotil Slafkovský.

Víťazkou sa stala Foxová

V sobotu sa vo finále predstavila aj Zuzana Paňková v súťaži kanoistiek, so šiestimi trestnými sekundami napokon obsadila 8. priečku.

„Vo finále som cítila v rukách šiestu jazdu, nebola sa tak silná, ako by som chcela,“ povedala stále iba 18-ročná Slovenka. Suverénnou víťazkou sa stala Austrálčanka Jessica Foxová, ktorá predtým ovládla aj semifinále a napravila sa chuť po piatkovej súťaž kajakárok, v ktorej sa nedostala do finále.

Foxová v sobotu triumfovala o 6,51 sekundy pred Francúzkou Angele Hugovou a tretia skončila domáca Elena Liliková (+7,06 s), ktorá v piatok ovládla finále kajakárok.

Do finále sa nedostal ani Mirgorodský

Pred bránami finále v sobotu zostali Emanuela Luknárová a Marko Mirgorodský. „Snažila som sa ísť naplno až do cieľa, ale koncentrácia sa mi držala ťažšie, keď už som vedela, že na finále to po 50-sekundovej penalizácii nebude. Boli v tej jazde aj pekné momenty, v Ausburgu sa mi jazdí dobre a preto je to sklamanie,“ zhodnotila Luknárová v prenose JOJ Šport.

Mirgorodský o svojom vystúpení povedal: „Bolo to trochu utrápené, nedarilo sa mi ísť s vodou a stálo ma to dosť síl. Mrzí ma tento výkon, pretože som si veril na finále.“

V nedeľu sa predstavia ďalší

Už v piatok absolvovali súboje o pódium kajakári a kajakárky. Vo finále sa predstavila iba Eliška Mintálová, tej však záverečná jazda nevyšla a skončila desiata. Semifinále bolo konečnou pre Zuzanu Paňkovú aj trio mužov Adama Gonšenicu, Jakuba Grigara a Martina Halčina.

Nedeľa je v Augsburgu vyhradená novej olympijskej disciplíne – kajak krosu. V nej budú o pódium bojovať Eliška Mintálová, Zuzana Paňková, Martin Halčin, Adam Gonšenica a Jakub Stanovský.

Zdroj: SITA.sk – Beňuš sa postavil na pódium po takmer štyroch rokoch, na Svetovom pohári si vypádloval druhé miesto © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ostatné športy