Bieloruský desaťbojár Andrej Kravčenko začal hladovku, chce tak podporiť obete represií v krajine

Bieloruský desaťbojár Andrej Kravčenko začal hladovku, chce tak podporiť obete represií v krajine

1.5.2021 (Webnoviny.sk) – Strieborný medailista v desaťboji na OH 2008 v Pekingu Bielorus Andrej Kravčenko sa rozhodol pre desaťdňovú hladovku, aby ňou upozornil a podporil všetky obete politických represií vo svojej vlasti.

Tiež plánuje predať svoju zlatú medailu z halových majstrovstiev Európy z roku 2011 a získané financie chce venovať rodinám politických väzňov. Počas úvodných troch dní hladovky schudol o šesť kilogramov.

Ľudia vyšli do ulíc

Protestujúci v Bielorusku v druhej polovici roku 2020 volali v uliciach na odstúpení autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorého v auguste 2020 vyhlásili za víťaza prezidentských volieb na šieste funkčné obdobie za sebou. Podľa mnohých však bol súboj so Svetlanou Cichanovskou zmanipulovaný.

Ľudia vyšli do ulíc a pre viac ako 34-tisíc z nich sa protesty skončili za mrežami či fyzickým napadnutím zo strany bezpečnostných zložiek. Kravčenko bol jedným z nich, za mrežami bol vystavený fyzickému násiliu.

Vyradený z reprezentácie

Po prepustení na slobodu bol vyradený z reprezentácie, má však tiež problémy s achilovkou.

„Mnoho ľudí stále sedí za mrežami. Ide o reálnych ľudí, životy ich rodín sú výrazne ohrozené. Je pre mňa veľmi ťažké stráviť túto desivú bieloruskú realitu,“ uviedol Kravčenko v tlačovej správe, v ktorej avizoval spomenutú protestnú hladovku.

Viac k témam: hladovka, protesty v Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Bieloruský desaťbojár Andrej Kravčenko začal hladovku, chce tak podporiť obete represií v krajine © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ostatné športy