Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už takmer dvetisíc mŕtvych a ich počet stále rastie (video+foto)

Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už takmer dvetisíc mŕtvych a ich počet stále rastie (video+foto)

6.2.2023 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 6. februára 2023, 15:52

V dôsledku silného zemetrasenia v Turecku a Sýrii, ktoré v pondelok skoro ráno zasiahlo región a rúcalo budovy na oboch stranách hranice, zahynulo viac ako 1 900 ľudí. ľudí. Očakáva sa, že počet obetí ešte porastie, keďže stovky ľudí sú zranené.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v televíznom príhovore oznámil, že už asi 45 krajín ponúklo pomoc v súvislosti so smrtiacim zemetrasením, po ktorom stále pretrvávajú ďalšie otrasy.

V Turecku prišlo o život viac ako tisíc ľudí v desiatich provinciách a zhruba 7 000 utrpelo zranenia, informoval úrad pre zvládanie katastrof a núdzových situácií.

Otrasy s magnitúdom 7,8, ktoré bolo cítiť aj v Libanone či egyptskej Káhire, mali epicentrum severne od tureckého mesta Gaziantep, zhruba 90 kilometrov od hranice so Sýriou. Geologická služba Spojených štátov (USGS) uvádza, že vychádzali z hĺbky 18 kilometrov. Neskôr počas dňa v Turecku udrelo ďalšie zemetrasenie s magnitúdom 7,5, ktorého epicentrum bolo vzdialené viac ako 100 kilometrov od toho prvého a jeho následky ešte nie sú známe. Po zemetraseniach podľa Orhana Tatara zo zmieneného úradu pre zvládanie katastrof očakávajú až stovky ďalších otrasov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii (fotografie)

V Sýrii sa počty obetí rôznia

V Sýrii na vládou kontrolovaných územiach je podľa ministerstva zdravotníctva viac než 370 mŕtvych a zhruba tisíc zranených. Z povstalcami kontrolovaných území sa informácie o obetiach rôznia.

Opozičná Sýrska civilná obrana, známa aj ako Biele helmy, uvádza viac ako 200 mŕtvych, zdravotnícka organizácia SAMS hovorí o viac ako 135 zosnulých. Obe organizácie tiež evidujú stovky zranených.

Zrútené sú aj celé štvrte

V opozíciou kontrolovaných oblastiach však žijú zhruba štyri milióny ľudí vysídlených počas občianskej vojny a mnohí v schátraných podmienkach. Tamojší záchranári hovoria, že nemocnice sa rýchlo zaplnili zranenými a Muhíb Kaddúr, lekár z mesta Atma, pre agentúru AP vyjadril obavy, že mŕtvych na povstaleckom území môžu byť stovky. Šéf Bielych heliem Raíd Salah informoval, že na niektorých miestach sa zrútili celé štvrte.

Záchranári v oboch krajinách naliehavo pátrajú po ľuďoch v troskách budov. Otrasy rúcali domy vo viacerých mestách od sýrskeho Aleppa a Hamá po turecký Diyarbakir viac ako 330 kilometrov na severovýchod.

V Turecku sa podľa prezidenta Erdogana v dôsledku zemetrasenia zrútilo asi tritisíc budov. Viceprezident Fuat Oktay tiež informoval o zrútení nemocnice v stredomorskom meste Iskenderun, ale počet obetí zatiaľ nie je známy.

V Turecku ľudia v snahe utiecť zo zasiahnutých regiónov spôsobili dopravné zápchy, čím komplikujú úsilie záchranných tímov dostať sa na zasiahnuté miesta. Úrady vyzvali obyvateľov, aby necestovali. Mešity v oblasti poskytujú útočisko ľuďom, ktorí sa nemôžu vrátiť do poškodených domov.

Slováci zrejme medzi obeťami nie sú

Slováci by medzi obeťami silného zemetrasenia v Sýrii a Turecku byť nemali. Pre agentúru SITA to uviedol komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV) SR.

Z informácií, ktoré má Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi,“ uviedol rezort diplomacie.

Viaceré štáty Únie poslali pomoc

Európska únia (EÚ) v rámci okamžitej reakcie na ničivé zemetrasenie v Turecku a Sýrii zmobilizovala pátracie a záchranné tímy pre Turecko. Spravila tak v reakcii na tureckú žiadosť o aktiváciu Mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje Európska komisia.

Mestské pátracie a záchranné tímy na podporu prvých záchranárov v teréne boli rýchlo zmobilizované z Bulharska, Chorvátska, Česka, Francúzska, Grécka, Maďarska, Malty, Holandska, Poľska a Rumunska. Svoje záchranné tímy Turecku ponúkli aj Taliansko, Španielsko a Slovensko.

Koordinačné centrum EÚ pre reakcie na núdzové situácie je podľa nich v priamom kontakte s úradmi v Turecku, aby v prípade potreby koordinovali ďalšiu podporu.

Na poskytovanie služieb núdzového mapovania aktivovali aj únijný satelitný systém Copernicus.

EÚ je podľa Borrella a Lenarčiča pripravená prostredníctvom svojich humanitárnych programov poskytnúť podporu aj zasiahnutým ľuďom v Sýrii.

Ochotu pomôcť vyjadril aj Zelenskyj

Bezprostrednú pomoc ponúkli Turecku aj Izrael či Egypt, ktorý navrhol pomoc aj Sýrii. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež vyjadril Turecku podporu a ochotu pomôcť. Asistenciu sú Ankare pripravené poskytnúť aj Spojené štáty a Nemecko, záchranárov posiela aj Holandsko.

Svoje záchranné tímy do Turecka posiela tiež Rusko. Český Hasičský záchranný zbor na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že do Turecka vycestuje 68-členný tím pozostávajúci z členov zboru v Prahe a Moravsko-sliezskom kraji.

Slovenská republika tiež pomôže Turecku a na pomoc vyšle 13 hasičov i dvoch horských záchranárov so psami. Na sociálnej sieti to uviedol poverený predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). „Moje myšlienky smerujú k pozostalým v Turecku a Sýrii. Úprimnú sústrasť,“ napísal slovenský premiér.

Prispieť môžu aj Slováci

Na pomoc obetiam nočného zemetrasenia v Turecku a Sýrii môžu finančne prispieť aj Slováci. Obete zemetrasenia v Turecku a Sýrii budú potrebovať pomoc najmä s dočasným bývaním, teplým oblečením a stravou.

Nezisková organizácia Človek v ohrození zriadila na internete link, kde môžu Slováci prispieť: https://clovekvohrozeni.sk/zemetrasenie-turecko-a-syria/?fbclid=IwAR2rUMNmMRXs61cGk_9ni0wl5u6QwOwymfrRxclRgtRa_oFM1bQJ7QHsZLA#

Podľa prvých správ je situácia najviac kritická v oblasti sýrskeho Idlibu, kde je koncentrovaných mnoho vnútorných utečencov, ktorí opustili svoje domovy pre vojnu, informuje nezisková organizácia Človek v ohrození, podľa ktorej je situácia na mieste kritická, pretože záchranné akcie komplikuje intenzívny dážď a sneženie.

„Na mieste sú naši kolegovia a kolegyne zo sesterskej organizácie Člověk v tísni, vďaka ktorým budeme schopní okamžite pomáhať. Potrebná bude základná humanitárna pomoc, ako napríklad stany, deky, teplé oblečenie a strava,“ uviedla Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození. Na akútnu prvú pomoc už vyčlenili z Klubu priateľov prvých 10-tisíc eur. Fond pomoci Klubu priateľov slúži pri katastrofách a vojnách, aby mohla prvá pomoc obetiam prísť rýchlo.

„V Sýrii má dlhodobú misiu naša sesterská organizácia Člověk v tísni. Aktuálne v spolupráci s miestnymi úradmi vyhodnocujú situáciu a sú pripravení okamžite začať poskytovať potrebnú humanitárnu pomoc,“ dodala Najvirtová.

Viac k témam: Zemetrasenie v Turecku a Sýrii
Zdroj: Webnoviny.sk – Silné zemetrasenie v Turecku a Sýrii má už takmer dvetisíc mŕtvych a ich počet stále rastie (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Ostatné športy