Ruskí olympijskí medailisti podporili Putinovu vojnu na Ukrajine počas osláv anexie Krymu, teraz čelia dôsledkom

Ruskí olympijskí medailisti podporili Putinovu vojnu na Ukrajine počas osláv anexie Krymu, teraz čelia dôsledkom

23.3.2022 (Webnoviny.sk) – Viacerí úspešní ruskí olympionici boli v závere minulého týždňa účastníkmi zhromaždenia na podporu prezidenta svojej krajiny Vladimira Putina a jeho vojenského ťaženia na Ukrajine, teraz čelia rôznym disciplinárnym postihom a stratám sponzorov.

Na štadióne v moskovských Lužnikách boli súčasťou sprievodného programu olympijskí medailisti v behu na lyžiach, modernej gymnastike, krasokorčuľovaní či plávaní.

Firma Speedo ukončila spoluprácu

A plavec Jevgenij Rylov už kvôli tomu prišiel o sponzora. Strešný orgán tohto športového odvetvia začal voči 25-ročnému úspešnému športovcovi konanie.

„FINA s hlbokým sklamaním zaznamenala správu týkajúcu sa vystúpenia Jevgenija Rylova na štadióne Lužniky počas piatkového mítingu. Záležitosť ďalej vyšetrujeme,“ informovala Medzinárodná plavecká federácia (FINA).

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

S Rylovom na základe piatkovej akcie už ukončila spoluprácu spoločnosť Speedo, ktoré sa venuje výrobe plaveckých potrieb.

„S okamžitou platnosťou sme ukončili našu zmluvu. Dôrazne odsudzujeme vojnu na Ukrajine a vyjadrujeme solidaritu s ukrajinským ľudom, s našimi športovcami a spoluhráčmi, ktorých zasiahol tento konflikt,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Na bundách mali písmeno Z

Firma Speedo sa prostriedky, ktoré mala na základe už zrušenej zmluvy poskytnúť Rylovovi, rozhodla venovať charitatívnej organizácii v rámci Organizácie spojených národov (OSN) zameranej na pomoc utečencom.

Väčšina športovcov, ktorí sa na spomenutej akcii zúčastnili, mali na bundách písmeno Z, ktoré je symbolom ruských vojenských jednotiek operujúcich na území Ukrajiny.

Okrem Rylova tam boli aj krasokorčuliari Victoria Sinicinová, Nikita Kacalapov, Jevgenija Tarasovová, Vladimir Morozov, tiež bežec na lyžiach Alexander Boľšunov či moderné gymnastky sestry Dina a Arina Averinové.

Nešlo pritom len o obyčajnú politickú akciu, ale o oslavu ôsmeho výročia začiatku operácie, počas ktorej Rusi v roku 2014 anektovali ukrajinský Krym.

Kuľak a Kariakin priamo podporili Putina

Mnohí športovci, kluby či športové organizácie z Ruska a Bieloruska majú po februárovom rozpútaní vojenského konfliktu na území Ukrajiny pozastavenú činnosť. Také odporúčanie vystavil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) strešným federáciám.

V súvislosti s priamou podporou Vladimira Putina a vojenského konfliktu na Ukrajine už čelia postihom gymnasta Ivan Kuľak či šachista Sergej Kariakin.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Kuľak na pretekoch verejne prezentoval spomenuté písmeno Z na svojom odeve, Kariakin na sociálnych sieťach verejne obhajoval politiku Putina vrátane vojny.

Rylov bude bojkotovať majstrovstvá sveta

Strešné orgány mnohých športov úplne pozastavili účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na svojich podujatiach, iné povolili štart reprezentantov týchto krajín len ako neutrálnych.

Rylov v stredu na svojom instagrame informoval, že bude bojkotovať majstrovstvá sveta v plaveckých športoch na prelome júna a júla v Budapešti, aby tým ukázal svoju podporu športovcom-krajanom, ktorí nemôžu štartovať naprieč celým spektrom odvetví.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruskí olympijskí medailisti podporili Putinovu vojnu na Ukrajine počas osláv anexie Krymu, teraz čelia dôsledkom © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Šport