Poslanci schválili výhody pre zaočkovaných, nezaočkovaní budú mať testy zadarmo

Poslanci schválili výhody pre zaočkovaných, nezaočkovaní budú mať testy zadarmo

25.7.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 25. júla 09:17

Parlament schválil novelu zákona zvýhodňujúcu očkovaných. Poslanci v nedeľu v skrátenom legislatívnom konaní odsúhlasili novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Novela zákona umožní využitie tzv. digitálnych očkovacích preukazov (GreenPassov).

Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dá možnosť zohľadniť GreenPassy, resp. zaočkovanie, prekonanie ochorenia COVID-19 alebo absolvovanie negatívneho testovania pri tvorbe protipandemických opatrení. Za novelu zákona hlasovalo 77 poslancov, proti bolo 55 zákonodarcov, žiadny poslanec sa hlasovania nezdržal.

Výhody pre zaočkovaných i s negatívnym výsledkom

Zohľadnenie očkovania pri povolení využívania istých služieb aj počas pandémie musí byť podľa Ministerstva zdravotníctva SR upravené primárne zákonom, a to aspoň vo všeobecnej rovine.

Viac o téme: Koronavírus

Bez zákonného splnomocnenia pri súčasnej zákonnej úprave totiž ÚVZ SR nesmie vydať takúto vyhlášku zohľadňujúcu očkovanie ako „priepustku“ k službám.

Viac o téme: Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku

Po novom budú môcť zaočkovaní ľudia, tí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19 a negatívne otestovaní ľudia po preukázaní sa GreenPassom využívať „naplno“ služby prevádzkovateľov, ktoré budú inak v rámci protipandemických opatrení všeobecne obmedzené.

O ktoré služby pôjde?

Pôjde o služby, ktoré sú rizikové, teda kde sa zhromažďujú ľudia a riziko šírenia nákazy ochorením COVID-19 je väčšie. Ide napríklad o hromadné podujatia a prevádzky, kde sa zhromažďujú ľudia a podávajú sa pokrmy a nápoje.

Zákonná možnosť prijať opatrenia „zvýhodňujúce“ očkovaných musí byť podľa ministerstva zdravotníctva postavená na dočasnosti prijímaných zvýhodňujúcich opatrení.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest pred parlamentom, polícia použila aj slzný plyn (fotografie)

„V tomto smere ide o čas, pokým sa z epidemiologického hľadiska spoločnosť nepremorí, kým neustúpi pandémia, kým nebude zaočkovaná kritická skupina,“ uviedlo ministerstvo.

Video: Rokovanie parlamentu

Viac k témam: COVID-19, kolúzna väzba, Koronavírus, Očkovanie proti koronavírusu na Slovensku, rokovanie NR SR, Trestný poriadok, zákon o verejnom obstarávaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci schválili výhody pre zaočkovaných, nezaočkovaní budú mať testy zadarmo © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Šport