Zemetrasenie v Afganistane pripravilo o život už tisíc ľudí a počty môžu stále stúpať (video+foto)

Zemetrasenie v Afganistane pripravilo o život už tisíc ľudí a počty môžu stále stúpať (video+foto)

22.6.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 22. júna 2022, 16:22

Zemetrasenie s magnitúdom 6,1, ktoré v stredu skoro ráno zasiahlo východ Afganistanu, si vyžiadalo tisíc mŕtvych a 1 500 zranených, informuje štátna tlačová agentúra. Úrady varovali, že počet obetí pritom ešte môže stále stúpnuť.

Záchranári sa vrtuľníkmi presúvajú do oblasti, ale reakcia bude pravdepodobne komplikovaná, keďže po prevzatí moci hnutím Taliban opustilo Afganistan mnoho medzinárodných humanitárnych agentúr, konštatuje agentúra AP. Taliban však už požiadal o medzinárodnú pomoc.

Najsmrteľnejšie zemetrasenie

Informácií o zemetrasení, ktoré je najsmrteľnejšie za dve desaťročia, nie je veľa. Otrasy takejto sily môžu spôsobiť vážne škody v oblasti, kde sú domy a iné budovy zle postavené a kde sú bežné zosuvy pôdy. Odborníci odhadujú, že zemetrasenie vychádzalo z hĺbky iba na 10 kilometrov, čo je ďalší faktor, ktorý by mohol viesť k vážnemu zničeniu.

Otrasy pocítila aj India a Pakistan

Meteorologický úrad v susednom Pakistane uviedol, že zemetrasenie malo epicentrum v afganskej provincii Paktika a poškodilo budovy aj v provincii Chóst.

Otrasy bolo cítiť aj v pakistanskom hlavnom meste Islamabad a tamojšej východnej provincii Pandžáb. Ako uviedlo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC), stredajšie zemetrasenie pocítilo dovedna 119 miliónov ľudí v Afganistane, Pakistane a Indii.

Viac k témam: Európske stredomorské seizmologické centrum, Zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zemetrasenie v Afganistane pripravilo o život už tisíc ľudí a počty môžu stále stúpať (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

0Shares
Šport