8. máj v znamení ukončenia najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva

8. máj v znamení ukončenia najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva

Celý kontinent si dnes pripomína 76. výročie ukončenia 2. svetovej vojny, kedy v hlavnom veliteľstve sovietskych vojsk v nemeckom Karlshorste, na predmestí Berlína, podpísali práve 8. mája 1945 dokument o bezpodmienečnej kapitulácii hitlerovského Nemecka.

Druhá svetová vojna, ktorá trvala až 6 rokov, sa zrodila 1. septembra 1939 útokom Nemecka na Poľsko. K hitlerovskému Nemecku sa ešte pridalo Taliansko a neskôr aj Japonsko. Proti takzvanej Osi sa združili spojenci – Veľká Británia, Francúzsko, Sovietsky zväz, USA a ďalšie krajiny. Odhady hovoria, že v 2. svetovej vojne zahynulo viac ako 50 miliónov ľudí, podľa niektorých zdrojov dokonca viac ako 70 miliónov ľudí. Milióny ľudí utrpelo zranenia a materiálne škody boli nevyčísliteľné. Okrem veľkých strát na ľudských životoch a materiálnych škôd spôsobila aj historické zmeny v dejinách sveta. Rokovania o novom povojnovom rozdelení Európy priniesli vznik takzvanej železnej opony, ktorá starý kontinent rozdelila na viac ako 40 rokov. Nemecko bolo rozdelené do štyroch častí. Zo západných sektorov, ktorých správu si rozdelili Spojené štáty americké, Veľká Británia a Francúzsko, vznikla v roku 1949 Nemecká spolková republika, zatiaľ čo zo sovietskeho sektora sa stala Nemecká demokratická republika. Krajina sa opäť zjednotila až v roku 1990.

Slovenský štát na čele s prezidentom Jozefom Tisom stál na začiatku 2. svetovej vojny na strane hitlerovského Nemecka. Zaradenie Slovenska k víťazným krajinám 2. svetovej vojny ovplyvnilo predovšetkým Slovenské národné povstanie (SNP), ktoré vypuklo 29. augusta 1944.

Pre celý svet sa však vojna skončila až 2. septembra 1945 podpísaním kapitulácie Japonska.

foto: Štefan Čambal

0Shares
Slovensko Správy Svet