Aké je zákulisie koaličnej krízy, alebo o čo sa v skutočnosti hrá?

Aké je zákulisie koaličnej krízy, alebo o čo sa v skutočnosti hrá?

Koaličná kríza sa dostáva do ďalšej fázy. Heger sa vrátil z dovolenky a snaží sa robiť dojem, že ide zachraňovať koalíciu. Každému je pritom jasné, že na to nemá. Ani politicky, ani osobnostne, a tak sa len snaží vzbudiť zdanie, že sa pokúša o niečo, čo zjavne nie je v jeho silách. Medzitým sa ukázalo, že spoliehanie sa na nezaradených (tarabovcov), čo bol zrejme Matovičov prvý plán, nebude také ľahké

Jediný náznak reality v záplave hlúposti, banalít a zbožných želaní, ktoré zaznelo z úst Hegera, bolo trpké konštatovanie, že ak strana SaS odíde z koalície, bude predsedať menšinovej vláde, navyše menšinovej vláde bez akýchkoľvek garancií, tolerancie či aspoň ad hoc podpory. No a práve táto skutočnosť časti príčetných ľudí v koalícii, pripusťme, že aj takí sa tam v mikroskopických množstvách mohli omylom vyskytnúť, vyvoláva vrásky na čele. Koalícia je v ťažkom rozvrate, lebo jeden egomaniak, psychopat a extrémny podrazák Matovič si povedal, že celá slovenská politika sa točí okolo neho, stojí a padá s ním, a nikto zo sekty OĽANO, ale ani Boris Kolár či Veronika Remišová mu nevedia povedať, že to tak nie je.

Čo bude teda nasledovať? Sulík sa s pomocou hnutia Republika pokúsi čím skôr odvolať Matoviča. Také jednoduché to však nebude. Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 hlasov, a tie ani s Republikou nemá, spolu majú len 26. Ostatná časť opozície je nateraz k rýchlemu odvolávaniu Matoviča zdržanlivá. Iste, takáto vec bude oveľa viac „chutiť“, keď sa vláda v agónii nejaký mesiac, dva vytrápi a ukáže svoju totálnu neschopnosť. Sulík by totiž podľa svojho plánu, inak veľmi nerealistického, rád odstránil Matoviča a akoby nič pokračoval ďalej vo vláde štvorkoalície. Také triviálne a jednoduché by to, samozrejme, nebude, no on stále žije v takejto nerealistickej predstave.

Naopak, reálna opozícia má záujem na predčasných voľbách. No a zhodou okolností sa práve v septembri začína otvárať okno príležitostí, keď by to naozaj mohlo vyjsť. Strana SME RODINA, dúfajúc, že je to len ďalší z ich falošných a populistických krokov, verejne ohlásila, že predloží ústavný zákon o predčasných voľbách. Ak Sulík pochopí, že pád Matoviča je oproti predčasným voľbám pre ostatnú opozíciu veľmi malé lákadlo, tak zistí, že bez podpory skrátenia volebného obdobia nebude ani pád Matoviča . Ak ho teda bude chcieť naozaj eliminovať zo slovenskej politiky, bude musieť podporiť tento zákon. Vtom prípade by opozícia a strana SME RODINA, ktorá tento zákon predkladá a strana SaS mali na jeho prijatie dostatočných 96 hlasov. A tak by nakoniec aj referendum mohlo byť zbytočné.

zdroj

0Shares
Slovensko Správy