Bez kompromisov. Maďarsko nezmení postoj voči LGBT či migrantom, uviedol minister

Bez kompromisov. Maďarsko nezmení postoj voči LGBT či migrantom, uviedol minister

Pravicovo-populistická vláda v Maďarsku priťahuje konzervatívne uvažujúcich Američanov, obdivujúcich jej prístup k migrácii, otázkam LGBT a národnej suverenite, ktoré dostávajú krajinu do rozporu s jej partnermi v Európskej únii.

Uviedla to agentúra AP, pre ktorú maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vo štvrtok povedal, že jeho krajina sa nevzdá politiky, v dôsledku ktorej EÚ uvaľuje finančné sankcie a začne stíhanie v súvislosti s porušovaním svojich hodnôt.

Szijjártó to uviedol popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. „Nerobíme v týchto otázkach kompromisy, pretože sme suverénna krajina, suverénny národ. A nikto, dokonca ani Európska komisia, by nás nemala vydierať pre túto politiku,“ povedal šéf maďarskej diplomacie v rozhovore pre AP.

Na vrchole zoznamu sporných politických krokov vlády v Maďarsku je podľa agentúry kontroverzný zákon, ktorý podľa EÚ porušuje základné práva LGBT ľudí. EK pristúpila k oddialeniu uvoľnenia financií z fondu obnovy určených pre Maďarsko. Szijjártó tento krok nazval „čisto politickým rozhodnutím“ a „vydieraním“. Sporný zákon je podľa neho zameraný na ochranu detí pred pedofilmi a „homosexuálnou propagandou“„Nebudeme robiť kompromisy o budúcnosti našich detí,“ povedal maďarský minister zahraničných vecí.

Viac info na ta3.com

0Shares
Správy Svet