Česi sa rozdelili kvôli stiahnutiu vojsk z Afganistanu

Česi sa rozdelili kvôli stiahnutiu vojsk z Afganistanu

Pokiaľ ide o stanovisko k odchodu vojsk NATO z Afganistanu, Česi sú rozdelení na dva približne rovnako veľké tábory. Kým 42 percent z nich považuje stiahnutie za nesprávny krok, 40 percent je opačného názoru, zistil prieskum agentúry Median pre Český rozhlas.

57 percent ľudí navyše považuje prijatie afganských spolupracovníkov českých vojakov za správne rozhodnutie. Naopak, 33 percent to odmieta a desatina opýtaných nemalo na vec názor.

Koncom augusta tohto roku sa spojenecké jednotky stiahli z Afganistanu po 20 rokoch, pričom stiahnutie Bidenovej administratívy sa považovalo za katastrofu. Taliban sa rýchlo chopil moci a v rukách islamskej teroristickej skupiny zanechal miliardy dolárov s vojenským vybavením vrátane helikoptér, obrnených vozidiel a státisícov útočných pušiek. Píše portál RMX.

Voliči zelených a koalície Spolu (Občianska demokratická strana, Kresťanskí demokrati a TOP09) sú k odchodu z Afganistanu obzvlášť kritickí a proti bolo aj 55 percent podnikateľov. Voliči komunistickej strany a nezamestnaní naopak odchod hodnotili v najväčšej miere pozitívne, zistila agentúra Median.

Česi sa obávajú teroristických útokov v Európe
Z prieskumu tiež vyplýva, že dve tretiny Čechov sa obávajú nárastu teroristických útokov v Európe v súvislosti s aktuálnym vývojom v Afganistane. Štvrtina ľudí takúto obavu nezdieľa.

Obavy z nárastu terorizmu vyjadrujú predovšetkým ľudia nad 60 rokov, nezamestnaní a voliči slobody a priamej demokracie (SPD). Naopak, najmenej starostí majú ľudia vo veku 18 až 29 rokov, podnikatelia a stúpenci Zelených.

0Shares
Správy Svet