Chystáte sa obnoviť svoj rodinný dom? Tak čítajte ďalej

Chystáte sa obnoviť svoj rodinný dom? Tak čítajte ďalej

O príspevok na obnovu starších rodinných domov je už možné požiadať a to od soboty 15. októbra. Urobiť sa tak bude dať prostredníctvom webovej stránky www.obnovdom.sk.

Prvé pilotné výzvy sú určené pre štandardnú skupinu žiadateľov a pre znevýhodnené, socioekonomické skupiny. Hodnota oboch výziev je podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP SR) 30 miliónov eur. Štandardná skupina žiadateľov môže získať príspevok 14.000 eur pri 30 až 60-percentnej úspore energií.
„Ak žiadateľ dosiahne úsporu energií nad 60 percent, môže získať príspevok z plánu obnovy vo výške až 19.000 eur,“ priblížilo MŽP SR. Znevýhodnené rodiny v rámci socioekonomickej skupiny môžu dostať dotáciu až do výšky 95 percent celkových oprávnených výdavkov, čo môže byť maximálne 18.000 eur.

Podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja (OĽANO) ide o unikátny projekt, ktorý môže pomôcť životnému prostrediu. Renovácia tiež pomôže ľuďom znížiť náklady na energie a zároveň ich ochráni pred hrozbou energetickej chudoby. „Začal sa prechod Slovenska k nezávislosti od fosílnych zdrojov energie. Najbližšie dni preveria pripravenosť projektu Obnov dom, ktorý má významný environmentálny a sociálny rozmer,“ dodal Budaj.

Podporovanými opatreniami sú zlepšovanie tepelno-technických vlastností, inštalácia zdroja energie, zelená strecha, akumulačná nádrž na dažďovú vodu, tieniaca technika, ale aj odstránenie azbestu. Rezort doplnil, že súčasťou oprávnených nákladov je aj projektová dokumentácia. „Záujemcovia môžu podporu využiť na varianty opatrení podľa ich finančných možností,“ spomenul Budaj.

Podmienkou na rekonštrukciu je ale úspora aspoň 30 percent energií. Potrebný je k tomu energetický certifikát, ktorý bude vyhotovený pred a po rekonštrukcii.

Zelená obnova rodinných domov sa má financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur.

il.foto: https://pixabay.com/photos/cottage-trees-path-trail-house-2955582/

0Shares
Ekonomika Komodity Slovensko Správy z domova