Európa ovládaná Nemeckom sa blíži

Európa ovládaná Nemeckom sa blíži

„S nemčinou vyhráte. Urobte to.“

Výraznejšie povzbudenie k učeniu sa nemčiny by sotva bolo možné vyjadriť na reklamných plochách, ktoré nabádajú k učeniu sa nemčiny a ktoré sa zrazu, takmer zázračne, objavili v uliciach Budapešti.

Niežeby znalosť nemeckého jazyka nebola užitočná, ale doteraz bol význam jeho učenia oveľa zdržanlivejší.

Akoby nastal čas zbaviť sa skromnosti. Teraz ma sebavedomé mužské tváre – aspoň ja som ich videl len na plagátoch – vyzývajú, aby som sa naučil nemecky. Nie je známe, či náhle spustenie plagátovej kampane je náhodná alebo zámerná akcia a možno súvisí s inauguráciou novej berlínskej vlády s údajným zámerom vytvoriť nemeckú Európu pod zámienkou vytvorenia federálnej Európy. V každom prípade ide o pozoruhodnú zhodu okolností.

Podstatu federálnej Európy azda najvýraznejšie sformuloval Jaroslaw Kaczynski, predseda poľskej vládnucej strany.

„Nemecko pracuje na premene EÚ na federálnu nemeckú štvrtú ríšu. Ak by sme my Poliaci súhlasili s takouto novodobou kapituláciou, boli by sme vlastne degradovaní,“ vyhlásil. Dodajme, že to platí nielen pre Poliakov, ale aj pre všetky ostatné národy EÚ vrátane nás Maďarov. Píše portál RMX.

Je to utopická a nebezpečná myšlienka – pokus, ktorý Európsku úniu neudrží pohromade, ale ju rozbije. V pozadí vytvárania Európy ovládanej Nemeckom však počuť čoraz viac triezvych hlasov. Napriek kampani Berlína proti Poľsku a Maďarsku je pravdepodobné, že objem ostrých útokov EÚ a Nemecka, ktoré sú poháňané šialenými ideologickými úvahami, sa zníži. Už teraz sa naznačuje, že nože Bruselu a Berlína sa zlomia na Poľsku a Maďarsku.

Nová nemecká vláda sa teraz musí vyrovnať so skutočnosťou, že po zmene režimu stredná Európa, ktorá má svoju vlastnú záujmovú sféru, dosiahla s Nemeckom do určitej miery vzájomnú hospodársku závislosť. Najmenej tretina dodávateľských kapacít nemeckého priemyslu sa už nachádza v tomto regióne, z toho značná časť v Poľsku, ktoré je najväčšou časťou regiónu, a značná časť u nás, v Maďarsku. Ak by tieto dodávateľské reťazce utrpeli škody v dôsledku ideologicky motivovaného spoločného postihnutia Berlína a Bruselu, nemecký priemysel by to pocítil rovnako. Najmä teraz, keď epidémia spôsobujúca nedostatok súčiastok v Nemecku, musela zavrieť továrne a závody.

Maďarský premiér Viktor Orbán opísal maďarsko-nemecké hospodárske vzťahy. Proces spájania sa stále nemení, ale ukazuje určitú rozporuplnú situáciu. Kým hospodársky rast v Nemecku sa v dôsledku epidémie spomalil, v Maďarsku a Poľsku rastie HDP približne o 5 až 6 percent.

0Shares
Správy Svet