HOLANDSKO: 90% migrantov je na dávkach aj po 2,5 ročnom pobyte v krajine

HOLANDSKO: 90% migrantov je na dávkach aj po 2,5 ročnom pobyte v krajine

Utečenci s povolením na pobyt majú prácu veľmi zriedkavo, uviedli holandské noviny „De Telegraaf„. Takmer 90% utečencov, ktorí dostali v roku 2014 povolenie na pobyt, boli podľa údajov holandského štatistického úradu CBS nezamestnaní aj o dva a pol roka neskôr.

Zo skupiny pracujúcich, veľká väčšina z nich stále nemá prácu na plný úväzok. Po roku a pol bolo plne zamestnaných iba 11% utečencov, po dvoch a pol rokoch sa percento plne zamestnaných mierne zvýšilo na 15%. Skupina sa skladá väčšinou zo Sýrskych a Eritrejčanov: 75% utečencov pochádza z jednej z týchto dvoch krajín.

Holandský výskumník pre oblasť migrácie Jan van de Beek pre De Telegraaf povedal, že veľa migrantov nemá dostatočné vzdelanie. Podľa Van de Beeka sú pre migrantov nepríťažlivé hlavne nízko kvalifikované pracovné miesta. Dôvodom je, že niekedy sú benefity, ktoré dostávajú, rovnako vysoké ako príjmy z práce s nízkou kvalifikáciou.

De Telegraaf spomína ďalšie problémy. Hlavnou bariérou je jazyk. Avšak v práci v skleníku sa migranti skôr naučia poľsky ako holandsky, čiže nie každá práca je pre účely migrantov vhodná. Povinnou podmienkou občianskej integrácie je návšteva jazykových kurzov. Tie sú však väčšinou v doobedňajších hodinách, čo je na prekážku plnej zamestnanosti.

Z dlhodobého hľadiska je možné podľa predchádzajúcich štatistík očakávať, že do 10rokov si nájde prácu okolo 40% migrantov.

Obce by mali novo príchodzím pomôcť nielen špecializovanými jazykovými kurzami, ale aj pracovnými stážami a vytváraním zodpovedajúcich pracovných miest. Výška benefitov bude závisieť od aktivity migrantov. Kto sa týchto programov nezúčastní nedostane ich v plnej výšek.

zdroj: slobodnyvyber.sk

0Shares
Správy Svet