Jeden z premiérov EÚ má pochybnosti o masakri v Buči. Chce dôkazy, že to nebolo hrané, tvrdí Zelenský

Jeden z premiérov EÚ má pochybnosti o masakri v Buči. Chce dôkazy, že to nebolo hrané, tvrdí Zelenský

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre nemecký denník Bild uviedol, že jeden z lídrov štátu Európskej únie žiadal dôkazy, že vraždenie civilistov v Buči nebolo zinscenované. Nechcel prezradiť, o koho ide, podľa serverov Európska Pravda a Ukrajinská pravda by však malo ísť o maďarského premiéra Viktora Orbána.

„Ukážte nám dôkazy, že to nebolo zinscenované,” citoval Zelenskyj jedného z európskych štátnikov na adresu vojnových zločinov v Buči. Odmietol prezradiť, kto túto vetu predniesol, ale potvrdil, že ide o šéfa vlády jednej z únijných krajín.

Ukrajinský prezident odpovedal na otázku, čo bolo najhoršie, čo za posledných pár dní počul.

Ukrajinské mesto Buča v Kyjevskej oblasti bolo ovládnuté ruskými okupačnými vojskami 12. marca a oslobodené ukrajinskou armádou na prelome marca a apríla. Správy z miesta hovoria o masových hroboch, vraždení civilistov a znásilňovaní matiek pred zrakmi ich detí.

Nie je jasné, kedy mal Orbán Zelenskému, alebo jeho tímu, žiadosť o predloženie dôkazov vzniesť. Žiadna oficiálna komunikácia medzi Budapešťou a Kyjevom odvtedy neprebehla, píše Európska Pravda.

Orbán sa k Buči vyjadril v stredu na tlačovej konferencii. Na otázku novinárov povedal, že je potrebné všímať si všetky vojnové zverstvá a viesť v zreteli, že „žijeme v ére rozsiahlych manipulácií”. Vyzval na nezávislé vyšetrovanie a na ochranu civilistov.

zdroj

0Shares
Správy Svet