Jesenná koronavírusová vlna je tu: Vedci varujú pred novým symptómom, počet nakazených rastie

Jesenná koronavírusová vlna je tu: Vedci varujú pred novým symptómom, počet nakazených rastie

Vo Veľkej Británii pribúda sedemtisíc prípadov nákazy koronavírusom denne. Počas aktuálnej vlny covidu sa objavil nový symptóm, ktorý je častejší ako bežné príznaky ako je horúčka alebo strata čuchu.

Briti podľa stránky Mirror bojujú s novým symptómom covidu. Niektorí odborníci tvrdia, že britský zdravotnícky systém (NHS) je vo veľkých problémoch a to sa nová vlna koronavírusu ešte poriadne nerozbehla.

O novom dominantnom príznaku informoval epidemiológ Tim Spector. Vedec spoluvytvoril novú covidovú monitorovaciu aplikáciu ZOE. Pomocou nej môžu ľudia nahlasovať nové príznaky. Čo je novým príznakom covidu? Je to bolesť hrdla. Tá doposiaľ k symptómom ochorenia nepatrila. Virológ Lawrence Young k tomu povedal: „Veľa ľudí sa stále riadi vládnou príručkou, ktorej dáta, čo sa príznakov týka, sú nepresné.“ Záznamy ZOE dokazujú, že až dve tretiny nakazených sa sťažuje na bolesť hrdla. Píšu topky.sk.

„Horúčka a strata čuchu sa teraz objavujú len veľmi zriedkavo, väčšina ľudí – hlavne seniori, si nemyslia, že majú čovid, keď ich teraz bolí v krku. Myslia si, že len prechladli a nejdú sa testovať,“ povedal Young a dodal: „Vyzerá to tak, že sme na začiatku ďalšej vlny, a tentoraz napadá ľudí inak, ako tie predchádzajúce vlny,“ vysvetlil.

0Shares
Slovensko Správy Zdravie