Levice získali financie na vybudovanie cyklotrasy v meste

Levice získali financie na vybudovanie cyklotrasy v meste

Rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku na vybudovanie cyklotrasy v meste potešilo nejedného Levičana. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky pre Integrovaný regionálny operačný program totiž schválilo na realizáciu projektu „Cyklotrasy v meste Levice – I. etapa“  nenávratný finančný príspevok vo výške 272 959,14 Eur, pričom celkové oprávnené výdavky projektu sú 287 325,41 Eur.
Projekt bol schválený v rámci výzvy IROP-PO1-SC122-2020-59 zameranej na zvýšenie atraktivity a prepravnej kapacity nemotorovej dopravy (predovšetkým cyklistickej dopravy) na celkovom počte prepravených osôb.
V rámci projektu sa bude realizovať aj jedna hlavná aktivita a to Rekonštrukcia a výstavba cestičky pre chodcov a cyklistov.

Navrhovaná cyklotrasa v meste Levice – I. etapa podľa našich informácií bude tvoriť spojnicu Levičanmi veľmi využívaného priemyselného parku Géňa na juhu mesta so sídliskom Rybníky, centrom mesta a obchodným centrom na severe mesta. Realizácia navrhovanej cyklistickej cestičky je aj v súlade s navrhovanou územnoplánovacou dokumentáciou mesta a schválenou koncepciou cyklodopravy v meste Levice. Navrhovaná cyklotrasa je situovaná po jestvujúcich chodníkoch, komunikáciách a tiež po novonavrhovaných cyklistických cestičkách. V rámci realizácie cyklochodníka sa zrekonštuuje existujúci povrch chodníkov, zrealizujú sa bezbariérové prechody pre chodcov, zatrávnenie plôch okolo chodníka, zrealizuje sa zvislé a vodorovné dopravné značenie. Celková dĺžka zrekonštruovaných cyklocestičiek bude 2179,51 m.

Prvý úsek začína na križovatke ulíc Mochovskej a Pereckej a končí na križovatke ulíc Pereckej a Ku Bratke. Uvedený úsek je už zrealizovaný, ukončenie realizácie a odovzdanie stavby sa uskutočnilo 25. 05. 2020. Druhý úsek začína na ulici Ku Bratke  a končí na križovatke ulicí ktp. Nálepku a Zd. Nejedlého. Tretí úsek začína na križovatke ulíc kpt. Nálepku a Zd. Nejedlého a končí na križovatke ulíc Zd. Nejedlého a Na lúkach. Štvrtý úsek začína na križovatke ulíc Zd. Nejedlého a Na lúkach a končí na Poľnej ulici. Piaty úsek bude mať začiatok na úseku križovatke Ulíc Ľ. Štúra a A. Sládkoviča a koniec úseku bude na križovatke ulíc M. R. Štefánika. Na Ulici Ľ. Štúra je jestvujúci cyklistický pruh. Pokračovaním cyklistického pruhu cez križovatku bude cyklistická cestička vedená cez priechod pre chodcov a cyklistov cez ulicu A. Sládkoviča zmiešanou cestičkou ku priechodu pre chodcov a cyklistov cez Ulicu Ľ. Štúra. Šiesty úsek cyklistikej cestičky bude mať začiatok úseku na Ulici M. R. Štefánika a koniec úseku bude pri lávke ponad potok Podlužianka.

(il.foto: REI)

0Shares
Cyklistika Slovensko Správy z domova Zdravý život