Maďarsko je jediným štátom EÚ, ktorý stále prijíma ruský plyn

Maďarsko je jediným štátom EÚ, ktorý stále prijíma ruský plyn

Keďže tri zo štyroch plynovodov dodávajúcich ruský zemný plyn do Európy sú mimo prevádzky, Maďarsko je teraz jediným členským štátom EÚ, ktorý stále prijíma ruský plyn, píše Forbes Maďarsko.

Existujú štyri plynovody, ktoré by mohli dodávať ruský zemný plyn do Európy: Nord Stream 1 s kapacitou 55 miliárd kubických metrov (bcm) ročne (dodávky tohto plynovodu zastavilo Rusko); Nord Stream 2 s rovnakou kapacitou 55 bcm (tento sa nikdy nestal funkčným po tom, čo ho nemecká vláda odmietla schváliť po ruskej invázii na Ukrajinu).

Yamal Europe, najdlhší plynovod (4 107 kilometrov) dodáva plyn z polostrova Jamal na západnej Sibíri, končí v Nemecku a má kapacitu 33 bcm. Dodávky zastavilo Rusko v máji.

Turk Stream, ktorý dodáva plyn z Ruska pod Čiernym morom a cez Balkán, má kapacitu 31,5 bcm a je jediným plynovodom, ktorý je stále v prevádzke. Končí sa v Maďarsku, čo znamená, že odteraz je Maďarsko jediným členským štátom EÚ, ktorý stále prijíma ruský zemný plyn.

Vzhľadom na obrovské príjmy, ktoré Rusko získalo z prudko rastúcich cien plynu, spolu s masívnym znížením ďalšieho obchodu s Európou, Rusko nemá záujem o úplné odstavenie týchto plynovodov. Hoci Maďarsko stále dostáva plyn, jeho cena je spojená s trhovými cenami, a preto je krajina zásadne proti akýmkoľvek ďalším sankciám voči Rusku.

Začiatkom tohto týždňa premiér Viktor Orbán ohlásil vnútroštátnu konzultáciu o ruských sankciách EÚ, pričom v rámci konzultácie sa občania pýtali, či sankcie podporujú alebo nie. Maďarská vláda sa hlasno postavila proti mnohým sankciám uvaleným na Rusko a tvrdila, že Európanom viac škodia ako Rusom. Maďarský premiér Viktor Orbán len minulý týždeň vyzval na ukončenie ruských sankcií do konca roka s cieľom zastaviť infláciu, znížiť ceny potravín o polovicu a dostať prudko rastúce náklady na energiu pod kontrolu.

0Shares
Správy Svet