Nikolaj Patrušev: Putinova mocná, pravá ruka a možný nástupca a človek, ktorý pravdepodobne navrhol útok na Ukrajinu

Nikolaj Patrušev: Putinova mocná, pravá ruka a možný nástupca a človek, ktorý pravdepodobne navrhol útok na Ukrajinu

O Nikolajovi Patruševovi (na titulnej snímke) sa hovorí, že je Putinovým možným nástupcom, ak by niekedy bola potreba nahradiť vodcu na čele Ruska. Nikolaj Patrušev je podľa britského denníka The Sun ten, kto by prevzal vedenie Ruska, ak by Putin niekedy musel podstúpiť operáciu alebo ochorel.

Nielen, že klebety o možnej rakovinovej diagnoize prenasledujú Putina. Denník Daily Mail navyše naznačil, že ruský líder by mohol trpieť Parkinsonovou chorobou, a to aj napriek tomu, že Kremeľ trvá na tom, že zdravie vodcu je bezchybné.

Preto sa do hry dostáva meno Nikolaja Patruševa, vplyvnej osobnosti Putinovho kruhu, aby dočasne obsadil výkonnú stoličku až do jeho návratu (existujú aj také, ktoré hovoria, že minister obrany Sergej Šojgu by mohol byť Putinovým nástupcom, ale taktické chyby a ťažkosti invázie na Ukrajinu ho dostali do horšej pozície).

Ako píše The Sun, Nikolaj Patrušev by prevzal vedenie Ruska v neprítomnosti ruského prezidenta, či už chorobou alebo možno natrvalo.

Nikolaj Patrušev je jedným z najbližších dôverníkov Vladimira Putina a zástancom tvrdej línie v režime. Očividne patrí k „siloviki“, ruskému termínu pre vnútorný kruh moci prezidenta.

Kruh, ktorý dnes tvoria Nikolaj Patrušev, Sergej Ivanov, Viktor Ivanov, Sergej Šojgu, Alexander Bornikow a Sergej Naryškin. Niektorí pridávajú Sergeja Lavrova (ministra zahraničných vecí) a niektoré ďalšie mená. V každom prípade je to jadro moci, ktoré spája ruských vodcov, ktorí sú tak či onak prepojení so spravodajskými službami.

Každý, kto ho pozná, vie, že Nikolaj Patrušev je vo veku 71 rokov ešte ideologicky extrémnejší ako samotný Vladimir Putin.

Zdá sa, že Nikolaj Patrušev bol ten, kto nakoniec presvedčil Vladimira Putina, aby zaútočil na Ukrajinu a použil termín „denazifikácia“.

Okrem toho Nikolaj Patrušev teoretizuje, že Západ je vo vojne s Ruskom. Ben Nobble, profesor ruskej politiky na University College v Londýne, pre BBC povedal: „Patrušev je najstrašnejší jastrab, mysliac si, že Západ je už roky vonku, aby získal Rusko.“

V rokoch 1999 až 2008 bol Nikolaj Patrušev šéfom Ruskej federálnej bezpečnostnej služby (FSB), nástupníckej organizácie legendárnej KGB.

V roku 2008 bol Nikolaj Patrušev vymenovaný za tajomníka Ruskej bezpečnostnej rady, čo je pozícia, ktorú stále zastáva.

Nikolaj Patrušev je hlavným poradcom Vladimira Putina pre obranu a jeho ideály poukazujú na pád Sovietskeho zväzu, ktorý „zväzuje ruky západnej neoliberálnej elite“. Píše portál MSN.

„S cieľom potlačiť Rusko sa Západ snaží destabilizovať spoločensko-politickú situáciu v krajine, radikalizovať protestné hnutie a podkopať tradičné duchovné a morálne hodnoty Ruska,“ povedal v marci 2021 pre Rossijskú gazetu.

Foto: Nikolaj Patrušev foto Daily Mail

0Shares
Správy Svet